A te kutyád is utálja a kutyacipőt? Lehet, hogy ez a probléma…

Esőben, hidegben, túrázáshoz, sporthoz – előfordul, hogy kutyacipőt kell húzni kedvencünk lábára. Talán kevesen vannak, akik azt állíthatják, kutyájuk rajong a lábbelikért. A legtöbb kutya legfeljebb megtűri, de olyan is van, aki egyszerűen ki nem állhatja. Lemerevedik, van épp vadul ugrándozik, ha kutyacipőt húznak rá.

Valljuk be, fogalmunk sincs, mi lehet ilyenkor a baj. A kutyák tappancsa rendkívül érzékeny, sokan azt sem viselik jól, ha egyszerűen megérintik, megfogják a mancsukat. A karomápolásról nem is beszélve. Ehhez képest a cipő nyilván egy következő szint, ami sok kutyának alapból diszkomfort érzetet okoz. Sajnos, nem nagyon tudjuk megkérdezni őket, hogy szorít, nyom, dörzsöl-e a cipő. Azt, hogy jó-e a méret leginkább csak tippelhetjük, hiszen sok cipő olyan kemény anyagból van, hogy képtelenség megmondani, hol végződik benne a kutya lábfeje. Másik kérdés az, hogy a kutya lábfejének nem csak hossza, hanem szélessége és magassága is van.

Ez utóbbit a cipők tervezői valahogy nem igazán kalkulálják bele a kialakításba. Ahogy a kutya mancsának dőlésszögét sem. Arra a szögre gondolunk, amit a lábfej a lábszárral bezár, amikor a kutya lába a talajon van és a lábára terhel. Ez közelítőleg derékszög. A kutya lábujjai állás közben a talajra támaszkodnak, nem pedig előre nyúlnak. Ezzel szemben, ha megnézzük a kutyacipők egy részét, akkor azok a fekvő kutya mancsának nyújtott, lapos formáját követik. Emiatt, amikor feladjuk a kutyára még jól illeszkednek, de amint a kutya rááll a lábára ez már nem mondható el. A merev anyagú cipők nem csak hogy nem követik a láb természetes formáját, de valószínűleg kényelmetlen helyen nyomnak is. Mivel a kutyánkat nem kérdezhetjük meg, ezért ez csak feltételezés. Illetve, sajnos, tapasztalat. Hiszen a merev cipők feltörik a lábat, betörhetik a karmot is.

A tanulság, hogy nem csak a méretet érdemes nézni (a hátsó és mellső lábakra általában más-más méret kell), hanem a kialakítást is. Nézzük meg alaposan a kutyacipőt abból a szempontból is, hogy képes-e felvenni a kutyánk lábformáját, alkalmazkodni a természetes lábtartáshoz állás, járás, futás közben is. Ha úgy érezzük, nem, akkor keressünk olyan modellt, ami megfelel a kutyák anatómiai igényeinek is.

További tippek kutyacipőkkel kapcsolatban: Szabadon mozogni és Kell-e a kutyának kutyacipő?


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Fotó: Yaroslav Shuraev: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/lab-labak-kutya-hazi-kedvenc-8499258/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...