Saját KB bal
Saját KB jobb

Pacal – egy megosztó étel, mely kedvencünk kedvence lehet

Talán nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy kevés olyan megosztó étel van a magyar gasztronómiában, mint a pacalpörkölt. Valaki imádja, más el sem tudná képzelni, hogy megegye. Kutyáink azonban egyértelműen a „mellette” tábort erősítik. És a pacal előnyeit látva lehet, hogy bennünk is megváltozik a kép erről a meg nem értett belsőségről.

A pacal nem más, mint a bendő, azaz a kérődző állatok előgyomra. Ezt emberi fogyasztás előtt alaposan átmossák, fehérítik és fertőtlenítik. A kutyák számára azonban ennél természetesebb módon kerül feldolgozásra. Általában a szarvasmarha és a birka gyomrából készül szárított pacalcsík, ami remek csemege és fogtisztító. A csíkok állaga és illata (kutya szemszögből, hiszen mi, emberek inkább szagnak mondanánk) is ideálissá teszi őket a fogtisztító rágcsa szerepre. E mellett remek fehérje- és rostforrás, illetve tele van B-vitaminnal is.

Előnye, hogy a feldolgozott, sokszor legfőképp keményítőből álló rágcsákkal ellentétben teljesen természetes, és jól illeszkedik a kutyák biológiailag megfelelő étrendjébe. A ragadozó életmódot folytató kutyafélék, például a farkas is elfogyasztják a zsákmányállat gyomrát. A pacal, ahogy a többi belsőség is, hozzájárul a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő arányú beviteléhez. Az úgynevezett méhsejtpacal, mely a gyomor egy másik részéből készül, kollagénben is kifejezetten gazdag.

A nyersetetés különféle irányzatai keretében is beilleszthető az étrendbe a pacal. Figyeljünk, hogy ne a hentesnél kapható, „kihipózott” változatot vegyük, hanem az igazi, színes-szagos verziót (nyersetetései szaküzletekben kapható). Bár egy alapos szellőztetés biztosan kell utána, a zöldpacal igazán hasznos táplálék kedvenceink számára. A belsőség adagba illeszthetjük be.

Akármelyik táplálási irányzat szerint etetünk, a szárított szarvasmarha vagy birka pacal fogtisztításra, jutalomfalatként adható.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Pacal; Fotó: Sharon Snider: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/allat-kutya-hazi-kedvenc-aranyos-15147693/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...