Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Magda Ehlers: https://www.pexels.com/photo/a-cute-dog-lying-on-a-wooden-floor-12838187/

Megfontolandók kutyakocsi vásárlás előtt – 2. rész

Akár idős kor, akár betegség miatt gondolkozunk kutyakocsi, más néven kutya kerekesszék vagy csak kerekek (dog wheels) vásárlásán, ez egy komoly döntés. Cikkünk első részéből megtudhattad, mikor lehet szükség kutya kerekesszékre, illetve hogyan működik egy ilyen kocsi. Most folytatjuk a kérdezz-feleleket.

Mennyi időbe telik amíg a kutyánk megszokja a kerekeket?

A legtöbb kutyának nem jelent nagy kihívást a kerekekhez való hozzászokás. A kutyák a hátsó lábaikat nem használják tudatosan, ezért hamar rájönnek, hogy ha megindulnak, akkor a hátsó felük is jön utánuk. Természetesen, idő, amíg a testük és az izomzatuk hozzászokik a kutyakocsi jelentett újfajta terheléshez, ezért fokozatosan, kezdetben csak rövidebb időre adjuk a kocsit. Ahogy beleedződnek már nem lesz ilyen korlátozás, és ügyesen tanulnak meg manőverezni is.

Mit szól a többi kutya?

A többi kutya nem igazán zavartatja magát a kocsis kutyáktól, nem közösítik ki vagy csúfolják őket. Ez a többi emberre sajnos nem elmondható, de valahol érthető, hogy egy viszonylag újdonságszámba menő jelenségre rácsodálkoznak. Igyekezzünk türelmesnek lenni, a kritikát pedig a helyén kezelni. Vannak, akiknek nem lehet megfelelni – de szerencsére nem is kell 🙂

Viccet félretéve: a kutyánk mozgását, kommunikációját befolyásolhatja az alapbetegsége is, ami miatt kocsit kapott. Ezt érdemes észben tartani, és felügyelni a helyzeteket, ha más kutyával találkozunk. (Ez minden esetben a gazdi feladata lenne, de egészséges kutyával hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla és rábízni a kutyánkra.)

Méret, modellek, rögzítés – mit válasszak?

Ahogy fentebb is említettük, egyre nagyobb a választék kutyakocsi tekintetében. Különféle méretű és anyagú kerekek, állíthatóság, hátsó kerekes vagy 4WD… Sok a lehetőség. Ugyanakkor ez egy csomó kérdést vet fel, hiszen a különféle modellek más-más kialakításúak. Érdemes utánajárni, alaposan informálódni, akár videókat is megnézni a márkákról, elolvasni mások véleményét. Hazánkban forgalmazók egy viszonylag szűk köre foglalkozik kutyakocsikkal, sok esetben több éves tapasztalattal a háttérben. Ők is szívesen elmagyarázzák az általuk árusított kocsik tulajdonságait. Ha lehetőségünk van próbálni, tegyük meg.

Kiegészítő termékek

A kutyakocsis kutya lét nem csak a kocsiról szól. A kutyánk állapota, betegsége indokolhat más speciális életmódbeli változtatásokat is. Ma már számos olyan termék van, ami megkönnyítheti az életünket –  például kúszózsákok, takarók, lábrögzítők, járássegítők, pelenkák, stb. Ezek többsége „nem jön szembe az utcán”, némi utánajárást igényel, hogy egyáltalán van ilyen termék, de tényleg sok segédeszköz kapható már.

Ebrehab: milyen eszközök állnak ma rendelkezésre, ha idős, sérült vagy beteg kutyáról gondoskodunk

Az ortopéd termékeket forgalmazó üzletek, a fizioterapeuta szakemberek, a rehabilitációval foglalkozó állatorvosok és terapeuták illetve az internet népe, a közösségi média és a külföldi oldalak remek kiindulópontok.

Egy sérült, beteg vagy idős kutyáról gondoskodni néha nehéz és alkalmazkodást igénylő feladat. Fontos, hogy figyeljünk magunkra, adjunk teret magunknak és kutyánknak is, hogy alkalmazkodjunk az új helyzethez és kialakítsuk a mindenki számára élhető rutint. Ha nem megy valami elsőre tökéletesen, szerencsére van esélyünk újra megpróbálni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás és videók: https://www.handicappedpets.com/blog/5-need-to-know-dog-wheelchair-tips/; Képek: Photo by Magda Ehlers: https://www.pexels.com/photo/a-cute-dog-lying-on-a-wooden-floor-12838187/; Photo by Erik Mclean: https://www.pexels.com/photo/close-up-shot-of-a-boston-terrier-dog-14242678/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...