Saját KB bal
Saját KB jobb

Fokozott figyelem: Nagy erővel támadnak a kullancsok

Tény, hogy hazánkban a kullancsok már egész évben aktívak. Ugyanakkor a száraz, forró nyár kevésbé kedvező életkörülményeket biztosít nekik, mint az enyhébb, csapadékosabb ősz. A kirándulások, túrák szezonjában fontos, hogy fokozott figyelmet fordítsunk a kullancsok elleni védekezésre. Ezt nem lehet elég komolyan venni!

A kullancsok olyan, potenciálisan halálos betegségeket terjesztenek, mint a babesiosis vagy az ehrlichiosis. Ezek mind a kullancs csípése, azaz a vérszívás útján terjednek. Ezért a kullancsok által terjesztett betegségek elleni védekezésben kulcsfontosságú, hogy ezt megakadályozzuk.

Erre több alternatíva is kínálkozik. Sok gazdi minden séta után átnézi kedvencét, hogy nem talál-e kullancsot a kutya bundáján, bőrén. Ezzel a módszerrel az a probléma, hogy a kullancs nagyon apró, ezért könnyen megbújik a bundában. Különösen a nagyobb testű és dús, hosszú szőrzetű kutyák esetében egy aprócska kullancsot megkeresni olyan, mint a tűt a szénakazalban. Ezzel a bizonytalan módszerrel könnyen elvéthetünk egy kullancsot, ami éppen elég ahhoz, hogy kutyánkat megfertőzze. Ez a „védekezési forma” közel sem elég ahhoz, hogy megvédjük kutyánkat a kullancsok által terjesztett betegségektől!

Felelősebb döntés, ha olyan módszert választunk, amely esetében nem kell bújócskát játszanunk a kullancsokkal. Bár 100%-os védelem nem létezik, mégis, jóval jobb esélyeink vannak a kifejezetten kullancsok elleni védelemre kifejlesztett gyógyszeres termékek használatával. Ezek a megelőző kezelések két módon fejtik ki hatásukat. Némelyek a véráramba jutva aktiválódnak. Ez azt jelenti, hogy a kullancs csípése kell hozzá, hogy kifejtse hatását.

Léteznek azonban olyan termékek, melyek, úgynevezett repellens (táplálkozás ellenes) hatásuknak köszönhetően képesek lehetnek távol tartani a kullancsokat a kutyánktól és megelőzni a csípést. Ilyen például a Foresto®, mely akár nyolc hónapon keresztül képes távol tartani és elpusztítani a kullancsokat (bolhákat és a tetveket). A hatás kifejtéséhez nem szükséges, hogy a kullancs vért szívjon, így nem is tudja a vérbe juttatni az általa terjesztett veszélyes kórokozókat.


Támogatott tartalom (X).
PM-HU-22-0224
Az adatok megfelelnek a termék tulajdonságainak összefoglalójában (SPC) leírtaknak.https://atiportal.nebih.gov.hu/docs/3383/hasznut.pdf
Az Foresto, az Elanco és az átlós sáv védjegyek, melyek az Elanco vagy leányvállalatainak birtokában vannak. A részletes javallatért illetve pontos alkalmazásért olvassa el a használati utasítást, vagy kérdezze az Elanco Hungary Kft. képviselőjét: Tel: +36 80 201 399, e-mail: [email protected]
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...