Saját KB bal
Saját KB jobb

A túlsúly alatt ott van egy kutya

Hogyan kellene kinéznie egy egészséges súlyban lévő kutyának?

A kedvencként tartott kisállatok elhízása roham léptekben terjed. A kényelmes, mozgásszegény életmód és a túl sok bevitt kalória sajnos túlsúly kialakulásához vezetnek. Pedig tudjuk jól, hogy ez nemcsak kellemetlen, esetenként fájdalmas lehet kedvenceinknek, de egészségügyi kockázata is van.

Sok gazdi nem veszi észre, vagy rosszul ítéli meg, hogy kedvence elhízott. Mivel az elhízás egy folyamat eredménye, ezért nem szembesülünk vele hirtelen. Talán csak akkor, amikor az éves állatorvosi ellenőrzésen látjuk, hogy felszaladt pár deka- vagy kilogramm. Persze vannak figyelmeztető jelek. Ha a bordák nem kitapinthatók, a kutyánk felülről inkább téglalapra, netán gömbre emlékeztet, mint babapiskótára, stb.

Ez a korábbi cikkünk is érdekelhet: Lehet, hogy a te kutyád is elhízott?

Az állatorvosi rendelőben, de az interneten is találkozhatunk olyan ábrákkal, melyek a túlsúly könnyű felismerését hivatottak segíteni. De ezek alapján sokszor nehéz elképzelni a saját kutyánkat, és talán még nehezebb világosabb képet kapni.

Az alábbi linken elérhető képek azonban egyértelműen és szembetűnően ábrázolják a túlsúly és az ideális testsúly közötti különbséget: Túlsúly a kutyákon – Prana Canine Facebook oldal.

Láthatjuk, hogy a kutyák jelenlegi tömegéhez képest hol lenne az ideális testsúly mind alkatban, mind az arányok tekintetében. A remek szemléltető ábrák nem csak a túlsúly felismerésében segíthetnek.

Ha kedvencünk meghízott, segíthet, ha mi magunk is készítünk egy ilyen motivációs képet. Így látjuk, hogy mi a cél, hová tartunk. Láthatjuk azt is, hogy mekkora plusz súlyt kell kutyánknak – és a csontozatának, szívének, ízületeinek – nap mint nap cipelni.

Érdemes a fogyókúra alatt folyamatosan, pár hetente, ugyanolyan beállítással új képeket készíteni. Ezeken követhetjük a haladást és láthatjuk, mekkora utat tettünk már meg az ideális testtömeg elérése érdekében.

Ez a cikkünk is érdekelhet: Az egészséges fogyás titka

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Prana Canine Facebook oldal, a KutyaEtológia Facebook csoport közvetítésével; Kép: Photo by Alice Castro: https://www.pexels.com/photo/person-touching-golden-retriever-1870301/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...