Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák halláscsökkenése összefüggésben van a demenciával

Egy új tanulmány a halláskárosodás és a demencia közötti kapcsolatot vizsgálja idős kutyáknál. A kutatás eredménye segítheti az idősödő kutyák kezelését, valamint az érzékszervi veszteség és a kutyák kognitív funkciói közötti kapcsolat megértését.

Emberek esetében az életkorral összefüggő halláscsökkenés becslések szerint a 65 év feletti emberek egyharmadát érinti. A kognitív hanyatlás üteme körülbelül 30-40 százalékkal gyorsabb az időskori halláskárosodásban szenvedőknél. A halláskárosodás nagyobb mértékben járul hozzá a demencia kockázatához, mint más tényezők, például a magas vérnyomás vagy az elhízás. A kutatók arra keresték a választ, hogy ez a tendencia hogyan alakul kutyák esetében.

Összesen 39 idős vagy kutyát vontak be a vizsgálatokba. Minden egyes kutyán auditív és kognitív teszteket végeztek, gazdáikat pedig arra kérték, hogy töltsenek ki két kérdőívet.  Az egyik a kognitív képességekre, a másik pedig az életminőségre összpontosított. A kognitív teszteket, a kérdőívek pontszámait és az életkort hasonlították össze a hallási csoportok között.

Romlik a hallás, romlik a vitalitás

Az „átlagos” kutya 50 decibel (dB) hangokat nehézség nélkül meghallja. A vizsgált kutyák közü 19 kutya 50 dB, 12 kutya 70 dB, és nyolc kutya 90 dB (ami nagyjából egy sugárhajtású repülőgép felszálláskor kibocsátott zajának felel meg) mellett is hallott. Az egyes csoportokon belül a kutyák átlagéletkora 12, 13 és 14 év volt.

Ezután a kutatók összehasonlították a hallásvizsgálati eredményeket a gazdák életminőségi kérdőívekre adott válaszaival. Megállapították, hogy a hallás romlásával jelentősen csökkent a kutyák vitalitása és társas kapcsolataik minősége. A kognitív kérdőívek eredményei a 90 dB-es csoportban mind a nyolc kutyát kórosnak minősítették, míg a 70 dB-es csoportban a 12 kutyából kilencet, az 50 dB-es csoportban pedig a 19 kutyából nyolcat. Ahogy a hallás romlott, úgy csökkent a kutya feladatvégzési képessége is.

Fontos a hallás vizsgálata

A hallásvesztés az embereknél a demencia egyik legnagyobb előrejelzője. Az érzékszervek romlása hozzájárul a motoros képességek csökkenéséhez is. A fizikai és neurológiai hanyatlás közötti kapcsolat tehát egyértelmű az emberek esetében. A kutatók arra jutottak, hogy ugyanez a helyzet az öregedő kutyáknál is. A kutyák hallásásnak romlása tehát számos más problémához vezethet. Fontos tehát, hogy hallásprobléma, hallásvesztés esetén időben megfelelő kezelést kapjon a kutya, hiszen számos fülprobléma orvosolható és kezelhető.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...