Saját KB bal
Saját KB jobb

A rövid orrú kutyák számára is biztonságosak az enrichment játékok?

Bár a rövid orrú kutyák, mint  a francia bulldog, a Boston terrier vagy a mopsz, rendkívüli népszerűségnek örvendenek a városi kutyások körében, tudjuk, hogy esetenként speciális igényeik vannak.

A gazdik tudják, hogy kutyaruhában, hámban, de még szájkosárban is külön méretezés vonatkozik a lapos orrú kutyákra. Nem beszélve az aktivitások és a sportok korlátozott lehetőségeiről. Az összes kutyafajta közül a rövid orrú kutyák a leginkább hajlamosak a hőgutára, illetve a légzőszervük speciális volta miatt légzési nehézségekre és fulladásra is. Emiatt (bár ez egyedfüggő!) a hosszú séták és a nagy kirándulások, szaladgálások, sajnos, sok lapos orrú kutyus életéből kimaradnak.

Az enrichment játékok ezért különösen jó lehetőségnek tűnnek a számukra, hiszen ezek mentálisan fárasztják a kutyát, ráadásul játékosan, a túletetést elkerülve oszthatjuk be nekik a napi betevőt.

De vajon minden enrichment játék biztonságos a rövid orrú kutyák számára is?

A józan eszünk mellett a gyártók is arra figyelmeztetnek minket, hogy soha ne hagyjuk a kutyánkat felügyelet nélkül játszani. Ezt az alapvető szabályt betartva a legtöbb enrichment játék ugyanúgy alkalmas a rövid, mint a hosszabb orrú kutyák számára. Bár érdemes a vásárlásnál átgondolni, hogy a kutyánk méretéhez és a pofija szélességéhez megfelelő nagyságú játékokat válasszunk.

Elsősorban az evéslassító tálak között vannak olyan modellek, amelyekben magas elválasztók vannak, egymáshoz viszonylag közel. Ezzel egyébként egy hosszabb orrú kutya is nehezen boldogul, de egy laposabb arcúnak szinte lehetetlen feladat. Nézzük meg, hogy az „akadályok” között elfér-e két ujjunk, és lehetőleg nem magasabbak egy centiméternél. Ha ez rendben van, akkor valószínűleg kutyánk is elboldogul vele.

A lickimatek, ematek, tehát a nyalogatós tálak alapvetően laposak, ezért ezek bármely kutya számára biztonságosak. A kutyák ezeknél a játékoknál, ahogy a tölthető játékoknál is, a nyelvüket használják, ezért az orruk hossza lényegében nem számít.

A tölthető labdák és puzzle játékok, illetve a szimatszőnyegek esetében egy-egy falat megtalálásáról és befalásáról van szó, ezért itt sem szenvednek hátrányt a rövid orrú ebek.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://outwardhound.com/furtropolis/product/mental-stimulation-for-dogs; Kép: Photo by 준섭 윤: https://www.pexels.com/photo/french-bulldog-in-close-up-photography-10372337/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...