Saját KB bal
Saját KB jobb

Otitis externa – A kutyák külső hallójárat gyulladása

Kutyánk a fülét vakarja, dörzsöli? Esetleg a fejét rázza, oldalra tartja? Könnyen lehet, hogy a háttérben a külső hallójárat gyulladás, vagy más néven: otitis externa áll.

Bár a név elsőre ismeretlenül, idegenül csenghet, valójában az egyik leggyakoribb kutyákat érintő betegségről van szó. Különösen azon kutyák esetében gyakori a fülgyulladás, akiknek a hallójárata szűk, szőrrel erősen benőtt – ilyenek például az uszkárok, a bichonok, a havanese-ek. De a rövidszőrű kutyák esetében is előfordulhat a sűrű szőrzet a hallójáratban. Emellett anatómiai tényezők is szerepet játszhatnak. Ha a hallójárat szűk, vagy a lelógó fülek gátolják a fül szellőzését, öntisztulását (basset houndok, spánielek esetében például), szintén gyakoribb lehet a gyulladás.

Emellett fontos tényező, hogy azok a kutyák, akik már átestek külső hallójárat gyulladáson, nagyobb eséllyel kapják meg újra a betegséget. Ezért is fontos, hogy igyekezzünk odafigyelni kutyánk füleire, a hallójáratok épségére és higiéniájára. Bár a higiénia fontos, ne essünk át a ló másik oldalára! A túlzásba vitt tisztogatás, a fül állandó bolygatása is kiválthatja a hallójárat gyulladását. A rendszeres fültisztítást ezért érdemes szakemberre bízni.

A külső hallójárat gyulladást kiválthatja idegen test, például toklász bejutása a fülbe, de a fürdetés, úsztatás során bejutó víz is. Ezért a nyári időszakban fokozottan kell számolni a kialakulásával. A gyulladásos folyamat során gennykeltő baktériumok szaporodnak el, melynek következtében kellemetlen szag árad a fülből. Ezért hetente egyszer érdemes nem csak belenézni a kutyánk fülébe, de bele is szagolni. Így biztosabban megállapíthatjuk, hogy van-e gyulladásra utaló tünet. A gyulladás magától nem szokott elmúlni, ezért a lehető legkorábban forduljunk állatorvoshoz.

Állatorvos – kereső

(X) Támogatott tartalom
Forrás: https://kedvencemesen.elanco.com/a-kulso-hallojarat-gyulladasa/
EM-HU-22- 0036
Az Elanco és az átlós sáv védjegyek, melyek az Elanco vagy leányvállalatainak birtokában vannak.
Kép: Photo by Gustavo Fring: https://www.pexels.com/photo/owners-hugging-dog-and-brushing-hair-of-ears-4005084/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...