Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák és a méz – 2. rész

Az első részben tisztáztuk, hogy a méz nagy része cukor, de az egészség szempontjából nem vehetjük egy kalap alá a különböző típusú mézeket. A továbbiakban a nyers méz egészségügyi előnyeit vesszük górcső alá.

Tanulmányok bizonyították, hogy a nyers méz hatásos lehet hasmenés és szorulás kezelésére, illetve, torokfájás esetén. Kennelköhögés, allergia vagy bármilyen egyéb okból kialakult gyulladás esetén adható a kutyáknak, ugyanúgy, ahogy magunkon is alkalmazzuk hasonló esetben. (Bár kutyánk esetében valószínűleg nem merülne fel az ötlet, de a forró teában adott méz helyett érdemes egy kiskanál nyers mézzel kezelni a torokfájást – saját magunk és családunk esetében is.)

A nyers mézről elterjedt az az elképzelés is, hogy segíthet megelőzni a pollenallergiát. Az elmélet alapja, hogy a helyi méz azoknak a virágoknak a porából készül, melyek allergizálhatnak. Ezért kis mennyiségben adagolva felkészítheti a szervezetet a nagyobb dózisra. Több tanulmány is készült, általában a nyírfavirág allergia esetében a nyírfavirág méz hatásait vizsgálták. A tanulmányok pozitív eredményekről számoltak be a humán mintán, ugyanakkor látható, hogy lényeges, hogy pontosan ismerjük az allergént, és a megfelelő mézet alkalmazzuk. Parlagfű allergia esetén például a helyi akácméz vagy vegyes virágméz nem fog segíteni.

Méz külsőleg

A méz nem csak belsőleg, hanem külsőleg is alkalmazható. Hatékony a nehezen gyógyuló, fekélyes sebek kezelésére, de antibakteriális és fertőtlenítő hatása révén a kisebb sebek, égések gyógyulását is segítheti. Elsősorban a manuka mézet, amely az új-zélandi manuka bokor nektárjából készül, érdemes ilyen célra használni. Ez a méz bizonyítottan hatásos több mint 250 baktériumtörzs ellen, beleértve az MRSA-t és a methicillinre érzékeny Staphylococcus aureus-t, valamint a Heliobacter pylorit.

Hogyan alkalmazzuk?

A mézzel, számos egészségügyi előnye mellett is, érdemes óvatosan bánni. Egyrészt magas cukortartalma miatt a kutyák számára a rendszeres mézfogyasztás nem ajánlott. Másrészt pedig potenciális allergén – akár súlyos allergiás reakciót is kiválthat a mézre érzékeny személyeknél és kutyáknál is.

Bár a rendszeres nagy mennyiségű mézfogyasztást nem ajánljuk, állatorvos felügyelete mellett, gyógyászati célra azonban alkalmazhatunk nyers, vegyszerektől mentes termelői mézet.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: W. Jean Dodds DVM és Diana R. Laverdue: Canine Nutrigenomics (2015); Dogs Naturally Magazine;  Kép: Photo by Kat Smith from Pexels: https://www.pexels.com/photo/yellow-bumblebee-gathering-pollen-close-up-photography-551622/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...