Saját KB bal
Saját KB jobb

Allergia vagy fülgyulladás?

Késő tavasszal és nyáron a kutyáink rengeteg olyan tényezőnek vannak kitéve, amelyek hosszabb – rövidebb távon hatással lehetnek az egészségükre. Pollenek, toklász, por, sűrű aljnövényzet, magasra nőtt gaz… Bár nem gondolnánk, de ezek állhatnak az allergia és a fülgyulladás hátterében is, melyek tünetei hasonlóak lehetnek. Honnan tudhatjuk, mivel állunk szemben?

Az allergia valamilyen környezeti tényezőre kialakuló túlzott reakció. Az immunrendszer egyfajta túlműködése, mely során az gyulladást idéz elő olyan ingerre is, amely ártalmatlan, nem kellene, hogy gyulladást váltson ki. Az allergiát tekinthetjük civilizációs vagy környezeti stressz betegségnek is – melyben nem egy szerv, hanem a szervezet egészére kiterjedő rendszer érintett. Ezért a gyógyítás, kezelés során nem (csak) lokális kezelést, hanem szisztémás vagy több fronton ható terápiát alkalmaznak. Fontos tudni, hogy az allergia tünetei csökkenthetők, de maga a reakció, az immunrendszer működésének zavara nem szüntethető meg egy csapásra.

Mivel az allergia az egész szervezetet érinti, általában több szerven tapasztalhatjuk a tüneteket. Például: a bőr és a szem viszketése, az orrfolyás és a könnyezés, vagy éppen a szemek, nyálkahártyák kipirosodása nem a páros szervek egyikére, és ritkán csak egy szervre, területre koncentrálódik.

A fülgyulladás (külső hallójárat gyulladás) tünetei sok szempontból hasonlítanak az allergia tüneteihez. Például a kutyánk nyughatatlan, vakaródzik, rázza a fejét. Viszont itt a probléma lokális, a fül külső hallójáratában található gyulladás. Tehát nincs kipirosodott szem, könnyezés, tüsszögés, stb. ami allergia esetében a viszketős-vakaródzós tüneteket gyakran kíséri.

Különösen a lógó fülű és szőrrel erősen benőtt hallójárattal rendelkező kutyák esetében érdemes hetente belepillantani és beleszagolni a fülbe. Így időben észrevehetjük, ha a hallójáratban gyulladás alakul ki. Ezt okozhatja idegen test, sérülés, a strandolás vagy fürdetés során a fülbe került víz, de fülatka – és allergia is.

Fontos, hogy időben felismerjük mind az allergia, mind pedig a fülgyulladás tüneteit. Mindkét állapot kellemetlen, esetenként fájdalmas és a kutyánk életminőségét rontja, ezért mielőbbi állatorvosi ellátásra szorul. Allergia és visszatérő fülgyulladás esetén érdemes lehet az életmód tényezőket is figyelembe venni a kezelés során.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Kelly L: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-short-coated-tan-dog-2898222/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...