Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan tároljuk helyesen a száraz kutyatápot?

A száraz kutyatáp gyors, kényelmes és mindig elérhető megoldás lehet a kutyák táplálására. A gazdik többsége éppen ezért választja. Fontos érv még mellette, hogy nem kell különleges gondot fordítani a tárolására, hiszen egy tartós termékről beszélünk. Vagy mégsem?

Valójában minden élelmiszer, így a száraz kutyatáp is, a felbontás után azonnal veszíteni kezd a frissességéből. A humán élelmiszerek esetében találkozhatunk is a „felbontás után x napon belül fogyasztandó” feliratokkal. A minőségmegőrzési idő bontatlan csomagolásban, megfelelő hőmérsékleten (általában hűvös, száraz, sötét helyen) történő tárolásra vonatkozik. Felbontás után azonban az étel a levegővel, nedvességgel, szennyeződésekkel érintkezve azonnal „romlásnak” indul.

Mit jelent a „romlás”?

Olyan baktériumok, gombák, mikroorganizmusok kezdenek el szaporodni az élelmiszerben, melyek egy bizonyos mennyiséget elérve jelentősen csökkentik annak élvezeti értékét és egészségügyi kockázatot is jelenthetnek. Gondoljunk például a penészgombákra. Egy darabig nem vesszük észre a jelenlétüket, majd láthatóvá válnak. Ha türelmesen várunk, az egész ételt szépen bekebelezik. De! Addig is ott lehetnek, amíg nem látjuk őket!

Az emberek alapvetően a szaga alapján ítélik meg, hogy mi az ami ehető és mi nem. Ez a kutyatáp esetén is célravezető lehet, de az a legtöbbünk számára kapásból a „nem enném meg” kategóriába esik. Fontos azért, hogy ha a száraz kutyatáp illata már nem friss, esetleg penészes, állott, akkor ne adjuk a kutyánknak!

Helyes tárolás

A száraz kutyatáp helyes tárolására az élelmiszerek tárolására vonatkozó alapelvek érvényesek.

Lehetőleg felbontás után is mindig légmentesen zárjuk le. Erre sok zacskón található zárómechanizmus. Nyomjuk ki a levegőt a zacskóból, hajtsuk vissza a nyílást és úgy zárjuk le. Ha a zacskón nincs visszazáró, akkor az élelmiszer csomagolások légmentes lezárására kapható színes műanyag visszazárók jó szolgálatot tehetnek.

A száraz kutyatápot sokan kiöntik egy fém vagy műanyag zárható táptartóba. Ha ez nem légmentesen zárható, akkor a baktériumok, gombák, de akár atkák vagy rovarok is bejuthatnak és elkezdhetnek felszaporodni a tápon. A tároló edényt mindig mosogassuk el alaposan, mielőtt az új adag táp belekerül! Hiszen a bacik a falán megtapadó vagy az alján összegyűlt maradékban is túlélnek, és szennyezhetik a tápot.

A száraz kutyatápot száraz, hűvos, napfénytől védett helyen tároljuk! A párás, dohos hely éppúgy ront a minőségén mint a sugárzó hő vagy fény.

Egyszerre annyi kutyatápot vegyünk, amennyit két hét alatt elfogyaszt a kutyánk. Bár vonzó lehet, hogy a nagy kiszerelés ára kedvezőbb, a hónapokig tartó tárolás hatására a száraz kutyatáp minősége romlik. Ez nem csak a felszaporodó kórokozók, de a kutyatáp beltartalmi értékeinek esetleges megváltozása miatt is veszélyes lehet.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Bruno Cervera: https://www.pexels.com/photo/tan-and-white-short-coat-dog-laying-down-in-a-brown-wooden-floor-128817/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...