Saját KB bal
Saját KB jobb
Youtube/Motherboard printscreen

Így élnek most a kegyetlen állatkísérletekből mentett csimpánzok

Libéria fővárosának közelében hat lakatlan szigeten él az a hatvanöt csimpánz, akiket hosszú éveken keresztül kegyetlen állatkísérletekre használtak.

Libéria fővárosának közelében hat lakatlan szigeten élnek azok a csimpánzok, akiket hosszú éveken keresztül kegyetlen állatkísérletekre használtak. Összesen hatvanöten vannak.

A kísérleteket az Egyesült Államok egyik vérbankja finanszírozta és évtizedeken át tartott. Ez alatt az idő alatt becslések szerint 400 csimpánzt tartottak fogva ketrecekben, egy libériai laboratóriumban. Az állatokon biopsziákat és egyéb fájdalmas kísérelteket hajtottak végre. Az évek során, ahogy kezdték betiltani az ilyen jellegű kísérleteket, a laboratóriumban lévő csimpánzok száma csökkent. A 2000-es évek elején zárták be végleg a labort, ekkor a csimpánzokat hat lakatlan szigetre telepítették át, de nem gondoskodtak róluk.

Hepatitis B vakcina kutatására használták őket

A kísérletek még a hetvenes években kezdődtek. A Hepatitis B vakcina kutatására vonatkozó laboratóriumi állatkísérleteket a New York Blood Center, egy vérbank rendelte meg. Több száz csimpánzt vásároltak a laboratórium részére, a kegyetlen kísérleteket legtöbbjük nem élte túl. 2015-ben a New York Blood Center elsősorban állatvédelmi aktivisták nyomására csökkentette a finanszírozást, a hatvanöt megmaradt csimpánzt pedig a szigetekre telepítették.

Itt azonban nincs számukra megfelelő és elég természetes táplálék és ivóvíz. Egy nagy nemzetközi állatvédelmi szervezet, a HSI (Humane Society International) azonnal jelentkezett, hogy gondját viselje a csimpánzoknak és vállalta, hogy életük végéig gondoskodik az állatokról. Ehhez azonban a vérbank beleegyezésére volt szükség, melyet végül 2017-ben kaptak meg.

Nem engedhetők vissza a vadonba

Mivel a csimpánzok egész életüket fogságban töltötték, nem telepíthetők vissza a vadonba. A HSI gondoskodik arról, hogy ezek az állatok a lehető legjobb módon éljék le hátralévő napjaikat. A csimpánzok folyamatosan friss élelmet és orvosi ellátást kapnak a gondozóktól. Minden reggel több mint 200 kilogramm élelmet készítenek számukra, az esti adag pedig 120 kilogrammot nyom. A szigeten élő csimpánzok akár 30 évig élhetnek, de a HSI továbbra is gondoskodik róluk. Ezen a videón többek között az etetésüket láthatjátok.

A csimpánzokról készült dokumentumfilmet ITT nézhetitek meg.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...