Saját KB bal
Saját KB jobb

Méregtelenítés és májvédelem

Kutyáink számos olyan külső hatásnak vannak kitéve, melyek során méreganyagok jutnak a szervezetükbe. Ezek rontják a májfunkciókat, azaz, károsítják a májat. A máj szerencsére reziliens szerv, képes a megújulásra – de nem érdemes elfeledkeznünk a folyamatos védelméről és odafigyelni a méregtelenítés fontosságára.

Mi károsíthatja a májat?

A máj a kutyák szervezetének legnagyobb mirigye. Amellett, hogy koleszterint termel, vitaminokat raktároz, szerepe van a vas- és réz anyagcserében, fontos méregtelenítő szerv. A szervezetbe jutó méreganyagok jelentős részét a máj szűri ki a vérből, azok lebontásában is részt vesz. Úgy lehet elképzelni, mint egy szűrőt, amely felfogja a vízből összes főtt tésztát. Bár a víz tiszta lesz, a szűrő tele lesz tésztával. Ezért fontos a rendszeres méregtelenítés.

Honnan tudhatom, hogy milyen állapotban van a kutyám mája?

A kutya májának egészségéről a májfunkció vérvizsgálat ad pontos képet. Ebből látszik, hogy a máj értékei magasak vagy megfelelőek. Az éves állatorvosi vizsgálaton érdemes kérni ezt a vizsgálatot. Ha kutyánk rendszeresen szed gyógyszert, az állatorvos gyakrabban is kérheti a májfunkció vizsgálatot.

Mikor érdemes fokozottan figyelni a májvédelemre? Mikor kell méregtelenítés?

Ha kutyánk gyógyszert vagy gyógyszeres készítményt kap, érdemes szemmel tartani a májértékeket. A gyógyszeres készítmények közé tartoznak a kullancs- és más külső élősködők elleni szerek, beleértve a gyógyszeres nyakörveket, a tablettákat és a rácsepegtető oldatokat is.

A kötelező védőoltások után.

Ha kutyánk antibiotikumot kapott, esetleg olyan orvosi beavatkozást végeztek rajta, ahol altatni, bódítani, érzésteleníteni kellett.

Mindezek során ugyanis gyógyszerek kerülnek a szervezetbe, amelyek kiválasztása a májat terheli.

Fontos tudnunk, hogy a táplálékból is számos méreganyag juthat a szervezetbe nap mint nap. A vegyszer- és gyógyszermaradványok az élelmiszerekben illetve az adalékanyagok mind a máj hatásköre.

Ma már sok állatorvos javasolja májvédő szedését orvosi beavatkozások előtt és után, illetve gyógyszeres kezelést követően. Az állandóan gyógyszert szedő kutyák esetében szintén az állatorvos hatásköre a megfelelő méregtelenítés és májvédelem meghatározása.

Általánosságban évente kétszer, a tavaszi és az őszi időszakban érdemes méregtelenítő kúrát tartani. Ha az állatorvos másképp nem rendelkezik, akkor választhatunk gyógyszertárban kapható készítmények és természetes étrendkiegészítők közül. Figyeljünk a minőségre, lehetőleg tiszta, organikus összetevőket tartalmazó készítményt vásároljunk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1j; Kép: Photo by Helena Lopes from Pexels: https://www.pexels.com/photo/young-woman-hugging-golden-retriever-dog-in-countryside-at-sundown-4453160/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...