Saját KB bal
Saját KB jobb

Fürjtojás – adható a kutyáknak?

A tojásról tudjuk, hogy szinte minden tápanyag megtalálható benne, amire az embernek szüksége van. Az is igaz, hogy talán nincs olyan nap, amikor valamilyen formában ne fogyasztanánk – főzve, sütve, sütemények összetevőjeként vagy krémek, rántott ételek alapanyagaként. A fürjtojás azonban leginkább az erőleves vagy esetleg a spárga kiegészítőjeként kerül az asztalra. Kevésbé népszerű, mint a tyúktojás, pedig tápanyagok szempontjából nem marad el mögötte.

Ez valószínűleg a fürjtojás méretéből adódik. Az apró fürj tojása a tyúktojás méretének nagyjából ötöde. Kalóriatartalma is ehhez arányosan alacsony (kb. 15 Kcal/db). Egy nyolctojásos piskóta elkészítéséhez tehát körülbelül 40 fürjtojásra lenne szükségünk, amit nem kis munka feltörni és szétválasztani. Érthető tehát, hogy miért nem a konyha elsőszámú alapanyaga.

Tápanyagok, vitaminok

A kutyák szempontjából azonban éppen a mérete az, ami a fürjtojást ideálissá teszi. Egy egész tojás beillesztése a napi étrendbe ugyanis jelentősen felborítaná a kalóriaegyensúlyt, különösen kistestű kutyák esetében. A fürjtojás kalóriatartalma azonban nem okoz különösen komoly problémát, akár napi nasinak is beilleszthető.

Ráadásul igencsak tápanyag-gazdag nasinak. A fürjtojás remek fehérje-forrás, foszforba, káliumban, vasban és cinkben is gazdag. Ez utóbbi két ásványi anyag támogatja az immunrendszert és jót tesz az erőnlétnek. A vas és a zsír kombinációja remek energiaforrás a kutyák számára. Szinte az egész ABC-t tartalmazza vitaminokból: A-, B1-, B2-, C-, D3- és E-vitaminban gazdag. Héjával együtt fogyasztva remek kalciumforrás.

Hogyan adható a fürjtojás kutyáknak?

A fürjtojás adható főzve (héj nélkül), vagy nyersen, akár egészben (azaz héjával együtt) is. Ez utóbbi esetben a héj kalciumtartalma is hasznosul. Ha héjával együtt adjuk a kutyának, figyeljünk, hogy az tökéletesen tiszta és kezeletlen legyen! A szalmonella kockázata alacsonyabb a fürjtojás esetében, mint a tyúktojásnál, ezért ilyen szempontból is biztonságosabb a nyers etetése.

Honnan szerezhető be?

A nagy élelmiszer áruházakban többnyire kapható fürjtojás, de ebben az esetben győződjünk meg róla, hogy a héja is alkalmas fogyasztásra. Fagyasztott és friss fürjtojás kapható a nyersetetési szaküzletekben, ahol biztosan meg tudják mondani, hogy egészben is etethető-e a tojás.

Mint midnen új élelmiszer, a fürjtojás etetése előtt is kérjük ki állatorvosunk tanácsát. Fokozatosan vezessük be az étrendbe, hogy elkerüljük a gyomor- és emésztési panaszokat.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Van Isles Doodles – YouTube csatorna; wikipedia; Kép: Photo by Klaus Nielsen: https://www.pexels.com/photo/woman-showing-quail-eggs-in-ceramic-pan-6294116/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...