Saját KB bal
Saját KB jobb

Három nyers szuperélelmiszer – nem csak nyerseseknek!

Számos esetben igaz, hogy az élelmiszerek eredeti, nyers formájukban tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Elsősorban az állati eredetű élelmiszerek esetében igaz, hogy a kutyák kiválóan tudják hasznosítani a nyers ételekben található tápanyagokat. Az alábbiakban három olyan szuperélelmiszert gyűjtöttünk össze, melyek valódi tápanyagbombák, aránylag költséghatékonyan beszerezhetőek és remek hatással lehetnek a kutyák egészségére.

Fürjtojás

A gyakorlott nyersezőknél valószínűleg alapkellék a tojás, hiszen tele van hasznos tápanyagokkal, fehérjével és esszenciális aminosavakkal.

Bővebben a tojásról itt olvashatsz: Tojás pro és kontra – egészséges tojást adni a kutyáknak?

Egy egész tojás azonban a legtöbb kutyának túl nagy falat. Ilyenkor jön jól a fürjtojás – melyet „szőröstül-bőröstül” fel lehet falni. Ha sikerül megfelelő helyről kezeletlen héjú fürjtojást beszereznünk, akkor adhatjuk akár egészben is a kutyánknak. A tojás héja ugyanis remek kalcium-forrás.

Csirkeláb

Bár elsőre nem a leggusztább, a nyers csirkeláb mégis megkedvelteti magát. Elég látni az örömöt a kutyánk arcán, amikor birkózik vele. Emellett remek fogtisztító rágcsa. A nyers csirkeláb fogyasztás szinte felér egy fogmosással. A főként ínakból, porcokból és bőrből álló csirkeláb valódi szuperélelmiszer. Tele van kollagénnel, glükózaminban és kondroitinban gazdag – igazi ízületvédő. Az apró csontokban kalcium is található, illetve B9-vitamin-tartalma sem elhanyagolható. A csirkeláb további előnye, hogy aránylag kistestű kutyáknak is adható, csontos húshoz képest könnyen emészthető. Csirkelábat vehetünk a hentesnél frissen, vagy fagyasztva, nyersetetési boltokban is. Minden esetben ügyeljünk a nyers húsra vonatkozó higiéniai szabályokra!

Szardínia

A szardínia egészben fagyasztva és szárítva is sok helyen kapható. A kis halak tele vannak hasznos omega-3-zsírsavakkal valamint esszenciális aminosavakkal. Emellett remek szelén- és kalcium-forrás is. Tudjuk, hogy a kutyák étrendjében nélkülözhetetlen az omega-3-zsírsav, melynek egyik természetes forrása a hal. A halolaj adása is jó választás lehet, de alkalmanként egy-egy egész makréla vagy szardínia adásával biztosak lehetünk benne, hogy kutyánk valóban eredeti, jó hasznosulású omega-3-hoz jut.

Fontos: a nyers ételek etetésének kockázata is van. A nem hőkezelt élelmiszerekben előfordulhatnak kórokozók, illetve a kemény részek, csontok, szálkák, emésztési problémákat okozhatnak. Minden esetben kérjük ki állatorvos tanácsát, ha új élelmiszert vezetünk be a kutyánk étrendjébe. Nyers friss halat ne adjunk a kutyának. Csak emberi fogyasztásra alkalmas vagy kifejezetten állateledelnek szánt élelmiszereket adjunk a kutyánknak.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Bindi’s Bucketlist, https://kipandtwiggys.com/chicken-feet-for-dogs/; Kép: Photo by Jan Kopřiva: https://www.pexels.com/photo/kid-and-a-dog-standing-on-the-beach-11387097/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...