Saját KB bal
Saját KB jobb
FB/SheldrickTrust

Meghalt Tolsztoj, Kenya egyik ikonikus elefántja

Tolsztoj, az óriási elefánt bika nemcsak mérete miatt volt legenda Kenyában, de agyarának hossza és kora miatt is szinte mindenki ismerte a környéken.

Tolsztoj 1971-ben született a Kilimandzsáró tövében. Éveken át terelgette családja, óvta és vigyázott rá, miközben ő felfedezte a környék ökoszisztémáját, mely aztán 51 éven át volt a birodalma. Ez a kis bika felnőve Kenya egyik legikonikusabb elefántja lett.

Természeti csoda volt

Tolsztoj óriási agyarai természeti csodának számítottak, hiszen ő volt Afrika egyik utolsó óriás agyarú elefántja. Túlélte számos orvvadász támadását, a pusztító aszályokat, élőhelyének folyamatos zsugorodását. Hősiesen állta a sarat és alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez. Sajnálatos módon vesztét egy lándzsa hegye okozta. Március közepén jelentették az állatvédőknek, hogy Tolsztoj első lábán egy lándzsa által ejtett sebet látnak, melyet valószínűleg egy földműves okozott, miközben földjét, termését védte. Az akkora bikáknak mint Tolsztoj, óriási étvágyuk van. Élőhelyük azonban folyamatosan szűkül, a vadonban egyre kevesebb táplálékot találnak, ezért tévednek a megművelt területekre.

 Huszonnégy órás megfigyelés

Tolsztoj sérülését ellátták, majd a vadőrök éjjel-nappal figyelték. Április 27-én fekve találtak rá a Kimana Menedékközpontnál. A seb okozta szövődmények legyengítették az állapotát és képtelen volt talpra állni.  Egy állatorvosi egység azonnal a helyszínre érkezett helikopterrel. Hétórás küzdelem vette kezdetét, hogy az óriási bikát talpra állítsák. Állatorvosok, vadőrök és pilóták dolgoztak fáradhatatlanul Tolsztoj megmentésén. A helyszínen lévő állatvédők szerint Tolsztoj is küzdött az életéért, de érezni lehetett, hogy minden egyes sikertelen kísérlet után fogy az ereje. Érezte, tudta, hogy segíteni szeretnének neki, de végül feladta. Csodálatos életet élt, de túl korán ment el.

Tolsztoj öröksége tovább él

A Sheldrick Wildlife Trust (SWT) szervezet vett részt Tolsztoj mentésében és ők adták hírül az óriás halálát is weboldalukon. A beszámoló szerint az eset minden munkatársukat arra késztette, hogy még többet tegyenek az elefántokért és az ember-állat konfliktusok kiküszöbölésének érdekében. Úgy gondolják, hogy van remény és van megoldás arra, hogy a világ összes elefántja békében élhessen a Földön. Tolsztoj emléke és öröksége pedig tovább él, hiszen hosszú élete alatt számos utódot nemzett, akik már most ott sétálgatnak a nyomdokában.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: SWT

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...