Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyafülét! Mit kell tudni a kutyák fülatka fertőzéséről?

A kutyák fülei rendkívül kifinomult érzékszervek. Ezen kívül pedig a kommunikációban is lényeges szerepet töltenek be. Sajnos azonban előfordul, hogy a fülek valamilyen okból megbetegednek. Az időskori halláskárosodáson kívül a külső hallójárat gyulladása rendkívül gyakori, ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a fülatka okozta fertőzésről sem.

A fülatka (Otodectes cynotis) a kutyák és macskák, illetve a vadászgörények külső élősködője, mely jellemzően, de nem kizárólag, a hallójáratban található meg. A fülatka teljes életciklusát a fertőzött állaton tölti, így a fertőzés a fertőzött állattal való közvetlen érintkezés útján alakul ki. Azaz, egy fülatkával fertőzött állat könnyen megfertőzhet más, akár egy háztartásban élő állatokat is. Körülbelül 3 hét kell ahhoz, hogy teljesen kifejlődjenek, a felnőtt alakok nagyjából 2 hónapig maradnak életben. A fülatkák a hallójáratban lévő szövettörmelékekkel táplálkoznak. Ez bőr irritációt, gyulladást okozhat.

A fülbetegségek gyakran hasonló tünetekkel járnak, elsősorban a fül vakarása, a fej elfordítása lehet intő jel, de a fülbe betekintve sokszor észrevehető gyulladt, váladékozó, esetleg a sok vakarás következtében sebes terület is. A fülatka fertőzést ezen felül általában sötétbarna, törmelékes lerakódás jelezheti, de pontos diagnózis csak a váladék mikroszkópos vizsgálata után lehetséges.

A kezelés, a többi fülbetegséghez hasonlóan, elhúzódó, akár több hetet is igénybe vehet, és az együtt tartott kedvencek mindegyikét kezelni kell. A kezelés akár a kutya fülének többszöri, altatásban végzett átmosásával is járhat, gyógyszeres kezelés mellett.

Lényeges a korai diagnózis, ugyanis az idejében észlelt fülatka fertőzés esetében még nem alakul ki súlyos gyulladás, amely akár a hallójárat egészére is átterjedhet, és akut gyulladást és súlyos szövődményeket okozhat.

Fülatka fertőzés gyanúja esetén lényeges, hogy kedvencünk mielőbb megfelelő állatorvosi ellátásban részesüljön. Ezért gyanú esetén forduljunk mielőbb állatorvoshoz!
Állatorvos-kereső

Támogatott tartalom (X.)
EM-HU-22-0018
Kép: Photo by Kelly L: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-short-coated-tan-dog-2898222/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...