Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Ingo Doerrie on Unsplash

A sasok közel fele ólommérgezésben szenved az USA-ban

A fehérfejű rétisasok közel 47 százaléka szenvedett krónikus ólommérgezéstől a tavalyi évben Arizona államban.

A Science című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint nemcsak Arizonában ilyen súlyos a helyzet. Másik 37 államban a sasok közel fele szintén folyamatos ólommérgezéssel küzd. A mérgező anyag táplálkozás közben kerül a szervezetükbe.

A vadászathoz használt ólomgolyók és lövedékek becsapódáskor szétesnek és a meglőtt állat szervezetében maradnak. A helyszínen maradt állatok tetemeit pedig nagyrészt a ragadozó madarak fogyasztják el.  A táplálékkal együtt azonban az ólom lövedék is bekerül a szervezetükbe.

Krónikus és akut mérgezés

A Science tanulmány egyik társszerzője, Vince Sable szerint a mérgezés miatt 4 százalékkal csökkent a fehérfejű rétisasok populációjának növekedése. Az elmúlt években ez a tendencia 10 százalékos növekedést mutatott. Az ólommérgezés ronthatja a sasok repülési képességét. A sasok 46-47 százaléka krónikus ólommérgezéssel, 27-33 százaléka pedig akut ólommérgezéssel küzdött. A krónikus ólommérgezésnél már a madarak csontjaiban is található ólom, az akut ólommérgezésnél a vérben és a tollazatban mutatták ki a mérgező anyagot.

A megoldás: ólommentes lőszer

A vadászok sokszor jó szándékkal és direkt hagyják nagyrészt nyílt terepeken a lelőtt állatok tetemét. Éppen azért, hogy a ragadozó madarak táplálkozni tudjanak belőlük. Kevesen gondolnak bele, hogy az ólommal lelőtt állat elfogyasztása milyen veszélyt rejt magában. A szakértők szerint a legjobb megoldás, ha a vadászok lecserélik lőszereiket ólommentesre. Erre pedig már egy csere programot is elindítottak Arizonában, akár ingyenesen is cserélhetők az ólomlövedékek.

Vezető halálok

Az ólommérgezés már régóta problémát jelent, 2018-ban egy megfigyelt és jeladóval ellátott szirti sas pusztult el. A kifejlett ragadozó madár a  Yellowstone sas-kutatási programjában vett részt. Jeladója segítségével találták meg a tetemét, majd boncolást követően megállapították, hogy rendkívül magas az ólomtartalom a szervezetében. Ez éppen egybeesett a vadászati idénnyel, a sas pedig többször is evett a vadászok által hátrahagyott tetemekből. A kaliforniai kondorkeselyűk között is vezető halálok az ólommérgezés.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Focusingonwildlife, NG, Science.org

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...