Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit kell tudni a macskák fülatka fertőzéséről?

Bársonytalpú kedvenceink kifinomult érzékszervekkel rendelkeznek, melyek közül a fülük nem csak a hallás, de az egyensúly szerve is. Az, hogy a macskák mindig talpra esnek, nem kis mértékben a belső fülükben található egyensúlyszervnek köszönhető.

A macskák fülének egészsége rendkívül fontos, hiszen a hallójáratok megbetegedése, gyulladása, fájdalmas, és akár hosszan elhúzódó kezelést is igényelhet. Arról nem is beszélve, hogy az akut gyulladás kezelése kellemetlen, cicának és gazdinak egyaránt megterhelő folyamat. A kezeletlenül hagyott fülgyulladás pedig hallásromláshoz, egyensúly zavarokhoz, de a hallás elveszítéséhez is vezethet.

Ezért fontos, hogy időben észrevegyük és kivizsgáltassuk kedvencünk fül problémáit. A fülatka fertőzést például leginkább cicánk viselkedéséből vehetjük észre. Ha erősen vakarja a fülét, esetleg elfordítva tartja a fejét, az okot adhat a gyanúra. Érdemes időről időre belenézni kedvencünk fülébe, és ha bármilyen váladékot látunk, esetleg kellemetlen szaga van, netán kipirosodott a bőre, irány az állatorvos.

A fülatka (Otodectes cynotis) fertőzésre utalhat a fül belsejében kialakuló sötét barnás, törmelékes lerakódás is, melyben mikroszkóppal megfigyelhetők az apró élősködők. A fertőzés kezelése minden esetben állatorvosi beavatkozást igényel, és sajnos elég hosszadalmas folyamat. Jellemző az is, hogy az egy háztartásban élő kedvencek között egyszerre jelenik meg a fertőzés. Ez azért van, mivel a fülatka közvetlenül, érintkezés útján terjed egyik kutyáról vagy cicáról a másikra.

Fülatka fertőzés gyanúja esetén lényeges, hogy kedvencünk mielőbb megfelelő állatorvosi ellátásban részesüljön. Ezért gyanú esetén forduljunk mielőbb állatorvoshoz!

Állatorvos-kereső

Támogatott tartalom (X.)
EM-HU-22-0019
Kép: Photo by Cats Coming: https://www.pexels.com/photo/white-and-gray-cat-in-brown-woven-basket-1543793/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...