Saját KB bal
Saját KB jobb

Adható paracetamol a kutyának?

A paracetamol az egyik legismertebb lázcsillapító. A reklámokból is látszik, hogy általában ez az első ötletünk, ha láz csillapításáról van szó. Mondhatjuk, generációk óta belénk ivódott, hogy ha láz, akkor paracetamol.

Kutyák és különösen macskák esetében azonban nem a legjobb ötlet ehhez a beidegződéshez tartani magunkat!

Kutyák esetében a paracetamol elsősorban májkárosodást okozhat, de a kutya testtömegétől és a beadott mennyiségtől függően gyomor- és bélrendeszeri problémákat, de mérgezést is okozhat.

Mekkora mennyiségben mérgező?

100 mg / ttkg adag esetében már komoly problémáról beszélhetünk, ilyenkor már láthatóak a mérgezés tünetei. A paracetamol-tartalmú humán készítmények hatóanyagtartalma általában 500 mg / tabletta. Tehát egy 10 kg-os kutya esetében 2 tabletta már mérgezést okoz, mely, ahogy említettünk, májkárosodással jár. Ennek tünetei pár nap alatt alakulnak ki. A nyálkahártyák sárgasága, hányás, a végtagok és a fej vizesedése és hányás lehet az intő jel.

Megfelelő kezelés nélkül a paracetamol mérgezés halálhoz vezet.

Mindenképpen forduljunk állatorvoshoz, ha kutyánk paracetamolt kapott. Ha 20 percen belül odaérünk, még a hánytatás is segíthet. De semmiképpen se késlekedjünk, mert a májkárosodás az idp elteltével visszafordíthatatlanná válik.

A kutyákhoz képest a macskák még érzékenyebbek a paracetamolra. Esetükben akár egy tabletta is halálos lehet.

Mely készítményekben van paracetamol?

A humán láz- és fájdalomcsillapítók közül például a Rubophenben, a Panadolban, a Saridonban, a Neo Citranban és a Coldrexben van. Mivel ezek, és az egyéb humán gyógyszerek is mérgezőek a háziállatokra, tartsuk a gyógyszereket jól elzárva.

Ha kutyánk vagy macskánk lázas, levert vagy rosszul érzi magát, forduljunk állatorvoshoz, aki a megfelelő és biztonságos készítményekkel gyógyíthatja kedvencünket.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Paracetamol; https://www.rexrendelo.hu/hu/hirek/mergezo-fajdalomcsillapitok; https://www.instagram.com/zallatorvos/; Kép: Photo by Blue Bird from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...