Saját KB bal
Saját KB jobb

Glaukóma kutyáknál – minden, amit tudnod kell!

A glaukóma, más néven zöldhályog, a kutyák gyakori szembetegsége. Bár nevében hasonlít a szürkehályogra, nem összetévesztendő a két betegség!

A szürkehályog, (más néven katarakta) trauma, az életkor előrehaladása és életmódbeli tényezők miatt alakul ki. Ezzel szemben a zöldhályog, azaz a galukóma egy olyan degeneratív betegség, amely kialakulásában az életmód kevésbé játszik szerepet, így sajnos kevesebb kézzelfogható eszköz áll rendelkezésünkre a megelőzésére.

Ami közös a két betegségben, az a magas vércukorszint szerepe. Ezt elkerülendő figyeljünk a kutyánk táplálására. A szénhidrátok, cukrok helyett egészséges, a fajnak megfelelő étrenddel és aktív életmóddal törekedjünk az elhízás és a cukorbetegség megelőzésére!

Míg a szürke hályog esetében az erős fények, vagy a rossz fényviszonyok közötti látásvesztés miatt hamar észrevehetjük a tüneteket, a glaukóma rejtőzködőbb betegség, pontosabban: betegségcsoport.

Ez abból fakad, hogy a glaukóma nem a szemben magában, hanem az idegsejtek pusztulása révén okozza a látásromlást. Ezt az úgynevezett neurodegeneratív folyamat pedig a látórendszer jó darabig kompenzálni tudja. Az idegsejtek körülbelül felének pusztulása az a szint, amikor ez első tüneteket észlelhetjük. Mivel az idegsejteket nem lehet pótolni, regenerálni, ezért a folyamat visszafordíthatatlan.

A kiváltó ok függvényében azonban lehetőség van a glaukóma kezelésére. A szemnyomás normalizálásával és speciális szemcseppekkel. A cél azonban a mielőbbi diagnózis, hogy időben észre vehessük az idegsejtek leépülését. Az éves rendszeres állatorvosi vizsgálat során kérjünk szemvizsgálatot is. Ennek során az állatorvos meggyőződhet a szem általános egészségéről, és időben észreveheti akár a katarakta, akár a glaukóma vagy más szembetegség első jeleit.

(Az akut glaukóma a szemnyomás megnövekedése következtében fellépő súlyos, életveszélyes probléma, melynek ellátása azonnali állatorvosi beavatkozást igényel. Ennek tünetei: 12-24 órán belül megemelkedett nyomás, szem kidülledése, fájdalom, dezorientáció stb.)


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Canine_glaucoma; https://todaysveterinarypractice.com/ophthalmology-acute-glaucoma-true-emergency/; Kép: Photo by Leon Natan from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...