Saját KB bal
Saját KB jobb

Karamell – káros vagy egészséges?

A karamell igazán finom édesség, amely nemcsak önmagában, hanem más édes és sós ételek kiegészítőjeként is gyakori vendég, különösen a farsangi, ünnepi időszakban. Egy forró karamellás ital, karamellizált mandula vagy mogyoró, esetleg egy kis karamellás öntet. A popcornról és a sajttortáról ne is beszéljünk.

A karamell szinte olyan alap, mint a cukor, amelyből készül. Ugyanis, alapvetően a karamell nem más, mint cukor. A cukor 170°C-ra történő hevítése során karamellizálódik, azaz aranybarnás és mennyei illatú ragaccsá válik. Ezt az anyagot aztán tejtermékekkel, zsiradékkal és egyéb adalékokkal lehet dúsítani, vagy csak ráönteni valamire.

A fentiekből ki is derül, hogy a karamell alapvetően nem éppen egészséges. Ez nem csak 100%-os cukortartalma miatt van. A hevítés során olyan vegyületek képződnek, amelyek egyes vélemények szerint rákkeltőek lehetnek. Bár klinikai vizsgálatokkal a karamell karcinogenitását eddig nem sikerült bizonyítani.

Az, hogy káros-e a karamell kedvencünkre, már más kérdés. A cukor alapvetően nem mérgező, rövid távon, kis mértékben nem okoz egészségkárosodást. Ugyanakkor mégis óva intenénk minden gazdit a cukorral kapcsolatban! A cukor édes íze a kutyák számára is vonzó, holott élettani szempontból egyáltalán nincs szükségük finomított cukorra, pláne nem keményítőszirupból készült karamellre (ipari keretek között ebből készül).

Ugyanakkor a cukor ugyanolyan egészségügyi kockázatot rejt a kutyák számára, mint az embereknek. A vércukorszint ingadozása alapvetően sem tesz jót, érdemes a kiegyensúlyozott élettani működés érdekében kerülnünk a túlzott kilengéseket mind a saját, mind a kutyánk esetében. A cukor (keményítő) összefüggésbe hozható a cukorbetegséggel, az elhízással és az ezzel járó egyéb pl. keringési, mozgásszervi és életminőség-beli problémákkal.

Összefoglalásul: a karamell nem mérgező a kutyák számára, fogyasztása mégsem javasolt, mivel a szénhidrát- és különösen a cukor, semmilyen táplálkozási vagy élettani haszonnal nem jár. Ha kedvencünk azért a finom szem karamellás popcornért könyörög, inkább mondjunk nemet! Az egészség fontosabb, mint egy pillanatnyi cukormámor.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://doghint.com/can-dogs-eat-caramel/; https://hu.wikipedia.org/wiki/Karamell Kép: Photo by anthony ramirez from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...