Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyáknál is létezik hypothermia, mit tehetünk ellene?

Nemcsak embereknél, de kutyáknál is létezik hypothermia. A komolyabb téli hidegek beálltával minden gazdinak érdemes tisztában lenni ezzel, és időben felismerni a problémát. Hypothermia szempontjából a gyakori kockázati csoportok, azaz az idős, beteg, kölyök és kistestű kutyák fokozott veszélynek vannak kitéve. De talán kevesen gondolnák, hogy a sport, a túrázás és úgy általában a fizikai aktivitás is kockázatot rejt!

Mi is az a hypothermia?

A hypothermia, egyszerű, magyar nyelven kihűlést jelent. Azaz, a kutya testhőmérséklete (a szó thermia tagja a hőmérsékletre utal) a normál érték alá (hypo = alacsony latinul) süllyed. Ez azt jelenti, hogy a normál 38-39°C alatti értéket mérhetünk. Magára a mérésre az állatorvosnál kerül sor, ahová a kihűlt kutya jó esetben kerül, de fontos, hogy felismerjük, ha kutyánkat a kihűlés fenyegeti.

(Embernél a normál testhőmérséklet 36-37°C. Fontos, hogy nem csak extrém hidegben, de akár egy kihűlt lakásban is előfordulhat hypothermia, illetve sportolás után ugyanúgy fenyeget a veszély minket is, ahogy kutyáinkat. Vigyázzunk magunkra is réteges, meleg öltözékkel óvjuk egészségünket!)

Tünetek:

A hypothermia és a „fázás” között időben és intenzitásban is különbség van. Egy kutya elég sokáig tud fázni, anélkül, hogy kihűlne, de a hirtelen fellépő fázós tünetek gyorsan átfordulhatnak kihűlésbe, ha a körülmények ennek kedveznek:

  • vacogás
  • hidegrázás
  • izommerevség
  • járási, mozgási nehézség
  • a kutya érzésre hideg
  • zavarodottság, levertség

A hypothermia súlyosbodása során a remegés megszűnik, a kutya pupillái tágulni kezdenek. Összeeshet és valószínűleg nem reagál. A folyamat hamar eszkalálódik, ezért fontos a gyors cselekvés!

Mikor gyanakodjunk kihűlésre?

Ha extrém hidegben kutyánk remegni kezd.

Ha sport, kirándulás, séta közben megállunk, és kutyánk remegni kezd.

Ha tehetetlenül fekvő kutyát látunk extrém hidegben (ilyenkor nem szabad elmenni a kóbor kutyák mellett!).

Ha kutyánk vízbe esik, majd remegni kezd.

Mit tehetünk?

Fontos, hogy a lehetőségeinkhez képest azonnal és hatékonyan elkezdjük melegíteni a kutyát! A hypothermia esetében is igaz, ami a hyperthermia esetében: a gyors cselekvés életet ment!

A kutyát lehetőség szerint vigyük fűtött, meleg helyre! (Autóba, járműre, kávézóba, étterembe, üzletbe, ami kéznél van.) Kérjünk bátran segítséget!

Takarókkal, kabátokkal bugyoláljuk be, figyelve a végtagokra is. Ha lehet, vigyük fűtőtest vagy más hőforrás közelébe.

Szerezzünk melegvizes palackokat és ezeket tegyük a takarók közé, de ne közvetlenül a kutyára.

Az így folyamatosan melegen tartott kutyával induljunk az állatorvoshoz, ahol melegítő párnák és meleg infúzió is rendelkezésre áll. Ha nincs lehetőségünk erre, akkor próbáljuk kutyánkat minél melegebben tartani, a lábait mozgatni és meleg (nem koffeines) teával itatni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.petmd.com/dog/conditions/cardiovascular/dog-hypothermia; https://hu.wikipedia.org/wiki/Hipotermia; Kép: Photo by Andreas Schmolmueller from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...