Saját KB bal
Saját KB jobb

A zene 4 jótékony hatása – kutyára és emberre egyaránt

A zene csodálatos dolog. Kikapcsol, feltölt, ellazít, felpörget, jókedvre derít, és még sorolhatnánk. Kutatások bizonyítják, hogy a zene számos jótékony hatással bír, de talán nem gondolnánk, hogy nem csak ránk, de kutyáinkra is.

A zene csökkenti a szorongást

„Időnként mindenki érez szorongást, feszültséget, nyugtalanságot, félelmet. […] ez akkor válik problémává, ha az élet minden területére átterjed, és általános érzéssé válik. Kognitív, testi, érzelmi és viselkedési komponensek együtt hozzák létre a nyugtalansággal, félelemmel, aggodalommal járó szorongást.” /Wikipédia/

A kutyáknál is kialakulhat tartós vagy időszakos szorongás, amelyben számukra is segítséget nyújthat a zenehallgatás. Léteznek kifejezetten kutyák számára készült szorongásoldó zenék is, melyekt elsősorban a szeparációs szorongás tüneteinek enyhítésére illetve megelőzésére alkalmazhatunk.

Érdemes lehet akkor is a zenéhez nyúlni, ha kutyánk életében változások játszódnak le (költözés, haláleset, betegség, stb.) vagy éppen mi, gazdik élünk feszült, nyugtalanabb időszakot.

Csökkenti a stresszt, ezáltal segíthet kezelni az agressziót

Az agresszió az elfojtott érzelmek felszínre törésének egy módja, melynek hátterében gyakran frusztráció állhat. Ilyenkor a célzott, erőszakmentes tréning kínálja a legjobb megoldást. E mellett azonban egyéb segítséget is igénybe vehetünk, például zene, aromaterápia, nyugtató masszázs vagy más lazítást segítő módszerek formájában. A nyugtató zene bizonyítottan csökkenti a stresszt, ezáltal hozzájárulhat az agresszív viselkedés csökkenéséhez is.

Fókuszban tart

A megfelelően megválasztott zene segíthet a jobb koncentráció fenntartásában. Munkavégzés vagy tanulás során segít, hogy fókuszban maradjunk. A kutyák esetében erre vonatkozó kutatások eredményeiről még nem tudunk. Tény azonban, hogy a tanítás során háttérzene vagy speciális zaj effektusok lejátszásával segíthetünk, hogy kutyánk jobban megtanulja fenntartani a figyelmét – akár zavaró tényezők mellett is. Érdemes a kölyökkutyákat már korán egyes zajokhoz, zenéhez szoktatni, így azok megszokott, ismerős jelenségek és nem zavaró tényezők lesznek számukra.

Segít, hogy jobban aludjunk

A kiegyensúlyozott alvás az egyik legfontosabb tényező a szellemi, lelki és testi egészség megőrzésében. Kutyáknál és embereknél egyaránt. Alvásvizsgálatokból kiderül, hogy egyes zenék hatására javul az alvás minősége, mélysége. Ezáltal az éjszakai nyugtató zene hallgatása hozzájárulhat, hogy kipihentebbek és nyugodtabbak legyünk – hosszútávon pedig egészségesebbek is.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.caninejournal.com/how-music-affects-humans-vs-dogs/; Kép: Photo by Mary Nikitina from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...