Saját KB bal
Saját KB jobb

Az egyszerű sétán túl…

Hogyan sétálnak a profik?

Gyakran láthatjuk a kutyafuttatóban vagy parkokban is, hogy egyes gazdik folyamatos lábnál követést várnak el a kutyájuktól séta közben. Félreértés ne essék, nem szeretnénk pálcát törni senki felett, és természetesen az engedelmesség gyakorlásával sincs semmi gond. Érdemes lehet azonban belegondolni, hogy vajon a kutya szemszögéből nézve mennyi fizikai és mentális stimulációt nyújt egy szigorú pórázas séta? Vajon mennyi inger éri őt egy ilyen sétán? Van lehetősége a kikapcsolódásra, a stressz levezetésre, a társas érintkezésre?

Az alábbiakban olyan egyszerű, a hétköznapokban is alkalmazható módszereket mutatunk be, amelyekkel gazdagíthatjuk, változatosabbá tehetjük a mindennapos sétákat. Elsősorban kutyánk számára, de ha figyelmesen, szemlélődve állunk az újdonságokhoz, mi is sokat tanulhatunk, kutyánk szemén keresztül.

Szimatolás, szagséta, sniffari

Korábban már részletesen írtunk a szagséta vagy szimatolás előnyeiről. Ez annyiban mutat túl egy sima sétán, hogy a saját szemünk és akaratunk helyett hagyjuk, hogy kutyánk orra vezessen minket. A kutyák szaglása rendkívül érzékeny, és míg mi elsősorban a látásunk útján jutunk információhoz a külvilágról, a kutyák elsődleges érzékszerve a szaglás. Valljuk be, hogy egy átlagos sétán kevés teret engedünk a szimatolásnak, hiszen számunkra unalmas várni, amíg a kutyánk minden bokor, oszlop, levél, stb. szaglászásával tölti az időt. Pedig számára éppen ezek az érdekes, izgalmas pillanatok.

Képzeljük el, hogy valaki elvisz minket kirándulni, de akárhányszor meglátunk valamit, ami érdekel minket, azonnal továbbrángat. Nem mehetünk be egy vonzó üzletbe, de még egy szép pillangót sem szemlélhetünk meg. A kutyánk szemszögéből valami ilyesmi lehet, hogyha nem engedjük szaglászni.

Érdemes tehát teret engedni ennek, és ne féljünk, hogy a lassú sétán „nem tudjuk lefárasztani”! A szagséta vagy szimatolás mentálisan rendkívül fárasztó a kutyák számára, próbáljuk csak ki!

Parkour-séta

Az unalmas, egyenletes aszfalt helyett izgalmas tereptárgyak is rejlenek a városban – hát még az erdőben, parkokban!

A parkour egy városi extrém sport, amelyben akadályokon keresztül jutunk el minél hatékonyabban egyik helyről a másikra. Egyelőre még nem léteznek kutyás parkour pályák, de a kutyafuttatók agility pályáit éppúgy igénybe vehetjük, mint az épített és természetes környezetünkben fellelhető „akadályokat”. Az alábbi videóban is számos ötletet láthatunk, de mi is szabadon engedhetjük a fantáziánkat és egy kicsit más szemmel vizsgálva a környezetünket találhatunk bőségesen olyan tárgyakat, amelyeken át, vagy amik alatt, felett, között stb. lehet mászni, futni, ugrani.

Gyors séta, kocogás, futás

A lassú szimatséta valamelyest ellentéte a gyors, tempós séta vagy kocogás. Különösen nyári melegben figyeljünk oda a kutyánk egészségére, illetve fizikai teherbírására, egészségére.

Nyári sportolás előtt olvasd el: Kutyák és a hőség – Röviden és tömören

Egészséges kutyák számára, az edzettségi állapotuknak megfelelő tempósabb séta ugyanakkor remek lehetőség, hogy másféle élmények érjék őket, mint egy egyszerű sétán. Húzzunk kényelmes cipőt és ha készen állunk (kutyánk elvégezte a dolgát), gyorsítsunk egy kissé a tempón. Először éppen csak annyira, hogy  kutyánk figyelmét teljesen magunkra vonjuk. Aztán élvezzük ki, ahogy egyre inkább felénk fordul, és szinte a legapróbb jelzéseinkre is figyel.

Séta póráz nélkül vagy hosszú pórázon

Kutya és gazdi számára is kiváló lazítás a séta a természetben. A nyugalom, a csend és a tiszta levegő segít a mindennapos stressz levezetésében, „kitisztítja a fejet” és ellazít. A szabad sétán lehetőség van kikapcsolódni, a kutya is szaglászik, nézelődik és „egyszerűen csak van”. Van idő és lehetőség egymásra figyelni, jelen lenni a kutya életében és egymásra hangolódni.

Séta idős korban, betegség esetén

Amikor négylábú barátunk egészsége megrendül vagy éppen már nem olyan fiatalos a mozgása, nem bírja úgy a sétát, akkor se mondjunk le a közös sétáról. A séta nem csak testmozgás, hanem feltöltődés, érdekes kikapcsolódás amely során kutyánkat (új) ingerek érik. A mentális és lelki egészség megőrzése szempontjából fontos, hogy az akár csak átmenetileg is mozgásukban akadályozott kutyák éppúgy hozzájussanak a séta élményéhez.

sétán
Idős korban is számos lehetőség kínálkozik a kimozdulásra – Kép: pexels.com

Szerencsére ma már számos kocsi, hordozó és egyéb eszköz közül választhatunk, hogy mozgáskorlátozott vagy idős kutyánkat is tudjuk sétáltatni. A séta, még ha nem is jár mozgással, hozzájárul a kutyánk jó közérzetének, egészségének megőrzéséhez – bármely életkorban.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Whole Dog Journal4-Paws Canine Academy; Kép: Photo by Hoy from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...