Saját KB bal
Saját KB jobb

Milyen gyakran kell kinyomni a bűzmirigyet?

Talán nem a legkellemesebb téma, mégsem hagyhatjuk figyelmen kívül a bűzmirigyet. A kutyák része, és a legtöbb esetben nagyjából annyi teendőnk van vele, mint egy egészséges kutya bármely egyéb szervével. Azaz: semmi. Előfordul ugyanakkor az is, és ez többnyire egyéni hajlam és életmód függvénye, hogy a kutyánk bűzmirigye érzékeny. Ilyenkor a „bevált” megoldás, hogy a bűzmirigyet ki kell nyomni. De vajon ez minden esetben jó ötlet? Mit tegyünk és mit ne, bűzmirigy probléma esetén? És főleg: mikor NE nyomjuk ki a bűzmirigyet?

Bemutatjuk a bűzmirigyet

A bűzmirigy egyes emlősök végbélnyílásának két oldalán elhelyezkedő páros mirigy, mely penetráns váladékot választ ki. A váladék természetes úton, kis mennyiségben, folyamatosan ürül, célja a territórium megjelölése a fajtársak számára könnyen azonosítható módon.

A háziállatok közül a macskák és a kutyák is rendelkeznek bűzmiriggyel, amiből mi gazdik általában mit sem érzékelünk. A napi szinten kiválasztott váladék mennyisége ugyanis nem éri el az ingerküszöbünket. Éppen ezért, ha semmi gond nincs, akkor nem is kell a kérdésnek nagyobb jelentőséget tulajdonítani.

Honnan tudhatjuk, hogy valami nincs rendben?

A bűzmirigy gyulladása egyes kutyák esetében „szériatartozék”, és ilyenkor a gazdik hamar megtanulják, hogy mikor telik meg a bűzmirigy és szükséges a kinyomása. Tipikus jel, hogy kutya „húzza a fenekét” a földön, de a végtagok rágcsálása, az intenzív vakaródzás is jelezhetik a problémát. Adott esetben kellemetlen szag is kísérheti a bűzmirigy túlműködését.

Ha a fentieket tapasztaljuk, mielőbb forduljunk állatorvoshoz. Ha valamilyen okból kifolyólag a bűzmirigy nem tud magától természetes módon ürülni, akkor megtelik, ami kellemetlen érzést, akár gyulladást is okozhat.

Gyulladt bűzmirigy – feltétlenül forduljunk állatorvoshoz! – Kép: wikipedia commons.

 

Mit tehetünk?

Minden esetben bízzuk az állatorvosra annak eldöntését, hogy a bűzmirigyet mikor és milyen gyakran kell kinyomni, illetve szükséges-e esetleg más kezelési forma.

Az állatorvos tanácsolhatja az étrend megváltoztatását és a testmozgás mennyiségének növelését, ezek ugyanis hatással lehetnek a kutya teljes egészségére, így a normalizálásukkal a bűzmirigy működése is helyreállhat.

Nem tanácsos azonban a saját kezünkbe venni a kérdés megoldását és otthon (vagy a kutyakozmetikusnál) nekiállni a bűzmirigyet kinyomni. Bármennyire kellemetlen is, bízzuk az állatorvosra a feladatot, hiszen a hozzá nem értésünkkel akár kárt is tehetünk a kutyánkban.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: dogendorsed.com; wikipedia; Képek: By Joel Mills – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1065376; Photo by Галина Ласаева from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...