Saját KB bal
Saját KB jobb

Minden, amit a Lyme-kór elleni védőoltásról tudni akartál

Ha most felkaptad a fejed, hogy „micsoda?!”, akkor semmi pánik, nem vagy egyedül. A Lyme-kór elleni védőoltás nem része a sztenderd oltássornak, és a kullancs által terjesztett betegségek elleni védekezés talán kevésbé népszerű módszere. Holott, van helye és tere az oltásnak, de erre mindjárt kitérünk.

Először nézzük meg, mi is az a Lyme-kór!

A Lyme-kór – más néven borreliosis, borreliózis – egy a kullancs által terjesztett betegségek közül, amelyek hazánkban is veszélyesek kedvenceinkre. Az emberre is fertőző kórt az Ixodes ricinus (alias közönséges kullancs) nevű kullancsfaj terjeszti, amely egyébként a kullancsencephalitis kórokozójának terjesztéséért is felelős. Az Ixodes ricinus emésztőrendszerében élő Borrelia burgdorferi baktérium a kullancs vérszívása során kerülhet át a kutyára vagy emberre, ezzel megfertőzve azt.

lmye kór
A fertőzést terjesztő Ixodes ricinus – forrás: wikpedia.

Bár a vérszívást követően szinte biztos a megfertőződés, az immunrendszer gyakran leküzdi a kórokozót, és nem jelennek meg tünetek. A tünetek egyébként is változatosak lehetnek, az általános gyengeség és a rossz közérzet éppúgy jelentkezhet, mint a magas, szakaszosan felszökő láz vagy a sántaság. Ha kullancsot találtunk a kutyában és valamilyen szokatlan tünetet észlelünk, akkor mindenképpen tájékoztassuk az orvost.

Vannak kutyák, akik „különösen érzékenyek” a Lyme-borelliosis-ra. Azaz, a fertőzést követően a tünetek rendkívül súlyosak. A kórokozó megtámadhatja a belső szerveket, a szívet és a lépet, az is előfordul, hogy a lépet el kell távolítani. Ebben az esetben a kutyánk immunrendszere rendkívül sérülékennyé válik, és csökken az esély, hogy bármilyen – akár enyhe lefolyású fertőzést – is átvészel. Ilyen esetben érdemes az oltáson elgondolkodni, hiszen a minimálisra szeretnénk csökkenteni egy újabb fertőzés esélyét.

Beszéljünk az állatorvossal, hogy milyen kezelési tervet javasol, lehetősége van-e a kutyánknak az oltásban részesülni.

A védőoltás hatása

A vakcina a legtöbb állatorvosi rendelőben kérhető, 12 hetes kortól. Fontos tudni, hogy az első oltás nem biztosít teljes védelmet, 3-4 hét múlva ismétlő oltásra van szükség. A vakcina hatása egy évig tart, azaz évente ismételni kell a beadását. Célszerű a tavasz beköszönte előtt kezdeni az immunizálást, de mindenképpen javasolt egyéb külsőleges vagy belsőleges kullancs elleni készítmény alkalmazása is.

A Lyme-kór elleni vakcina csak a Lyme-kór ellen véd, a többi kullancs által terjesztett betegség, így pl. a babesiosis ellen nem!

Ha gyakran jártok a természetben és kutyád fogékony a Lyme-kórra, volt már érintett, akkor érdemes kikérni az állatorvos véleményét, hogy megfelelőnek tartja-e számára a védőoltást. A kullancs elleni készítményekkel szemben a védőoltás teljes védelmet nyújt. Fontos azonban a kiegészítő védekezés, hiszen a többi kullancsok által terjesztett fertőzés ellen, illetve az immunitás kialakulásáig mit sem ér.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia; wikipedia. Kép: Készítette: Richard Bartz – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6617652; Photo by Julissa Helmuth from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...