Saját KB bal
Saját KB jobb

A kullancsok által terjesztett betegségek: Milyen kockázatai vannak a kutyák számára a kullancscsípésnek?

A kullancsok csípése nem csupán önmagában veszélyes, hanem a csípés során terjedő fertőzések révén is. Világszerte számos kórokozó használja a vérszívást arra, hogy bejusson a gazdaállatok testébe. Hazánkban, illetve a mi éghajlati viszonyaink közül a leggyakrabban a Lyme-kór, a babéziózis, és az ehrlichiózis kórokozói ilyenek.

Ezek a fertőzések mind potenciálisan súlyos, akár halálos kimenetelűek is lehetnek a kutyák számára.

A babéziózist a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) és a barna kullancs (Rhiphicephalus sanguineus) kullancsfaj terjeszti. A kullancs csípése által a kutya véráramába kerül kórokozó megtámadja a vörösvérsejteket, ezáltal súlyos vérszegénységet okoz. A tünetek között először levertség, gyengeség jelentkezik. Majd a fertőzés előrehaladásával világos fogíny és pirosas színű vizelet, illetve magas láz az árulkodó jelek.

Ixodes ricinus kullancs közeli képe – Forrás: Richard Bartz/wikipédia.

A Lyme-kór emberre és kutyára egyaránt veszélyes. Kórokozója a Borrelia burgdorferi baktérium, amelyet az Ixodes ricinus kullancsok terjesztenek. A Lyme-kór az esetek egy részében tünetmentes, míg körülbelül 5-10%-ban heveny, súlyos tüneteket okozó gyulladást idéz elő. Tünetei a levertség, láz mellett a csípés helyéhez közeli végtag gyulladásos fájdalma, vagy akár az egész testre kiterjedő ízületi gyulladás.

Az ehrlichiózis, más néven rickettsia, szintén a barna kutyakullancs (Ripiocephalus sanguinius) csípése által terjed. A betegség kezdeti szakaszában jellemző az étvágytalanság, a bágyadtság, majd később a bőr alatt és a nyálkahártya területén vérzések léphetnek fel. Magas láz, légszomj és hányás a kísérő tünetek. Az ehrlichióziskezelés hiányában visszafordíthatatlan szervi károsodást okozhat.

Mindhárom betegségre igaz, hogy akár halálos kimenetelű is lehet. Ugyanakkor megfelelő kullancs elleni készítmények alkalmazásával elkerülhetők. A Foresto® nyakörv távol tarthatja a kullancsokat, így a használatával csökkenthető a csípés – egyúttal a fertőzés – valószínűsége.


Támogatott tartalom (X).
PM-HU-21-0070
Forrás: A kedvencem és én
Gondosan tanulmányozza át a termék használati utasítást! Kérjen állatorvosától további felvilágosítást!
Indexkép: pexels.com: Photo by Jessica Jochheim from Pexels; Ixodes ricinus kép: By Richard Bartz – Own work, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6617652
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...