Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Lázas a kutyám? Hogyan ismerd fel és mit tegyél

A kutyák hőmérsékletét nem szoktuk otthon mérni, így a legtöbb esetben csak akkor szembesülünk azzal, hogy lázas, amikor az állatorvos megvizsgálja.

Az kutyák testhője magasabb, mint az embereké, és amíg egy embernél a bőrén is érezni lehet a hőmérséklet emelkedését, a kutyánál nem fogjuk érezni a lázat a bundáján keresztül. De még akkor sem, ha közvetlenül a bőrét érintjük meg.

Hogyan és miért kell megmérni a kutya hőmérsékletét?

A kutya hőmérsékletének pontos mérésére a végbélbe helyezett digitális hőmérő szolgál. A hőmérő végét be kell kenni vazelinnel és úgy kell behelyezni a végbélnyílásba körülbelül 2 cm mélyen. Amennyiben van rá mód és ketten vagytok a kutyával, akkor az egyikőtök tartsa a kutya fejét és nyugtassa meg a kényelmetlen érzés közben. Sok kutya nehezen tűri ezt a procedúrát, de mivel minden kutya más, vannak, akiknek meg sem kottyan, szinte észre sem veszik. A hőmérsékletet csak akkor kell megmérni, ha a kutya láthatóan rosszul érzi magát. A rendszer mérés nem indokolt, különösen azért, mert egy kiadósabb futás után is megemelkedhet a hője, amivel semmi baj nincs. Valamint azt is tudni kell, hogy az idegen tárgy végbélnyílásba helyezése mindig jár némi kockázattal. A kutyák normál testhője 37,5 – 39,0 Celsius fok között van, tehát viszonylag tág határokon belül mozog. 39 Celsius fok felett azonban már lázról vagy túlmelegedésről beszélünk. A láz valamilyen betegség miatt jelentkezik, túlmelegedés (hőguta) pedig a környezet magas hőmérsékletének a jele.

A láz tünetei és okai kutyáknál

A lázas kutya tünetei enyhék és súlyosak is lehetnek attól függően, hogy milyen magas a hőmérséklet és mi okozza azt.

  • Letargia
  • Remegés/Hidegrázás
  • Hányás
  • Hasmenés
  • Étvágytalanság

A kutya lázának számos lehetséges oka van, de ezek általában az alábbi négy kategória egyikébe tartoznak: gyulladás, fertőzés, immunreakció vagy rák. Ha a kiterjedt diagnosztikai vizsgálatok ellenére sem lehet okot találni, akkor ismeretlen eredetű lázról beszélünk. A gyulladásából eredő láz leggyakoribb oka a hasnyálmirigy-gyulladás. A megemelkedett testhőmérséklet mellett a legtöbb, súlyos betegségben szenvedő kutyánál étvágytalanságot, hányást és gyengeséget is fel lehet fedezni.  Bakteriális fertőzés (pl. húgyúti fertőzés) gombás fertőzés vagy vírusfertőzés (pl. parvovírus) olyan immunreakciót válthat ki, mely lázat is okozhat, de egy oltás is képes lázat előidézni. Sajnos a láz rákos megbetegedés jele is lehet, de természetesen ezt szimplán a testhőből nem lehet megállapítani.

Mi a teendő, ha a kutyád lázas

Ha úgy látod, hogy kutyád nem érzi jól magát és nem okoz neki problémát egy lázmérés, akkor a leírtak szerint mérd meg a hőjét. Ha 39 Celsius fok felett van, mindenképpen vidd el orvoshoz. Amennyiben a láz mellett hányást, hasmenést vagy esetleg véres székletet is produkál, akkor kifejezetten sürgős ellátásra szorul. Soha ne kezd el otthon csillapítani a lázat, pláne nem emberi gyógyszerrel! Az ibuprofen például kifejezetten mérgező egy kutyának.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: helathypets.mercola

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...