Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan eddz a kutyáddal otthon? Segít a YouTube!

Az idei év és a járványhelyzet számos olyan helyzetet teremtett az életünkben, amelyekről tavaly ilyenkor álmodni sem mertünk. Hazánkban eddig szerencsére még nem került sor vesztegzárra, és eddig a kutyások és kutyák szükségleteit figyelembe vevő rendeletek születtek. Mégis, idén bizonyára több gazdi tapasztalta, hogy átmenetileg otthon, a négy fal között kell megoldani a kutyája és a saját edzését is.

Erre az új igényre válaszolva nem csak az otthon végezhető edzés videók száma nőtt meg a YouTube-on, hanem egy teljesen új szegmens is megjelent.

Eddig is láthattunk már olyan vicces vagy lenyűgöző videós tartalmakat a legnagyobb videó-szolgáltató portálon, amelyekben kutyák és gazdáik edzenek közösen. Különösen népszerűek a kutyás jóga és erősítő gyakorlatokat tartalmazó kisfilmek. Ezekben a kutyák kevésbé aktív részesei a gyakorlatoknak, inkább kiegészítői a feladatoknak, például a kutyákat emelik ki, vagy egy jógapózban mondjuk felugranak a gazdi hátára.

 

Az kutyás fitnesz videók ehhez képest a kutyákat és a gazdikat egyaránt mozgatják, ráadásul mentális igénybevételt is biztosítanak a négylábúak számára.

Ahogyan itt is láthatjuk, az otthon is végezhető edzés feladatai kombinálják az egyszerű kardióelemeket és a kutya által végzendő feladatokat. A feladatsor gördülékeny elvégzésének feltétele, hogy a kutyánk értse, hogy mit várunk tőle, és tisztában legyen bizonyos mozdulatokkal, amelyeket érdemes előbb külön gyakorolni. A közös gyakorlás, tanulás fejleszti a kutya-gazdi kapcsolatot és a kutyánk kognitív képességeit is, amely szintén a közös edzés pozitívuma.

A videók között böngészve találhatunk könnyedebb, fizikailag kevésbé megterhelő gyakorlatokat tartalmazó edzéseket, de a jóga szerelmeseinek sem kell kihagyni a kutyájukat az edzésből.

Az energikus, nagy mozgásigényű kutyák gazdáinak talán kicsit nehezebb a dolga, de otthoni puller gyakorlatok és intenzívebb edzések is elérhetők.


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Fitness with Fido; POPSugar Fitness hivatalos YouTube csatornák.Indexkép: pexels.com.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...