Saját KB bal
Saját KB jobb
Combined Joint Task Force-Operation Inherent Resolve/Facebook

Saját vérbankot kapnak az amerikai hadsereg kutyái

A harcmezőn megsérült kutyák gyógyításához eddig nem állt rendelkezésre saját, speciális vérbank, pedig ez nagyban megnöveli a gyógyulás esélyét. A vérbankot hamarosan feltöltik és szolgálatba állítják.

Az Egyesült Államok hadseregének „Inherent Resolve” nevű művelete Irakban és Szíriában harcol az ISIS ellen.  Sok katonai, speciálisan kiképzett kutya is segíti a munkájukat, akik most egy fejlesztésnek köszönhetően sokkal jobb és hatékonyabb orvosi ellátásban részesülhetnek sérülés esetén.

Vérbank, mely a kutyákat saját harcukban fogja segíteni

A hadsereg orvosi csapata a helyszínen személyi sérülések esetén egy mobil vérbankra támaszkodik.  Az egyik leggyakoribb halálozási ok a harcmezőn a vérveszteség, a traumás sérülések olykor több transzfúziót is igényelnek. Ezek a vérbankok szó szerint életeket mentenek, eddig viszont csak az „emberi” katonáknak állt rendelkezésükre, a kutyáknak nem. Pedig sajnos a kutyák is megsérülnek a harcmezőn és számukra is életmentő lehet a megfelelő vérkészítmény. A kifejezetten katonai kutyák számára létrehozott vérbank segítségével azonban most ugyanolyan ellátáshoz juthatnak mint két lábú társaik.

Nincs adat, hogy hány katonai kutya sérül meg a harcokban

Az Inherent Resolve alakulat nem közölt nyilvános adatokat arról, hogy hány kutya sérült meg szolgálat közben és hányan vesztették életüket.  Annyit tudni biztosan, hogy eddig két kutyát kellett evakuálni sérülés miatt a műveleti területről.  Conan, a belga malinois tavaly az újságok címlapjára is került, ő az egyik legfontosabb, az ISIS vezetőjét likvidáló misszió során sérült meg.

Fotó: Facebook/Combined Joint Task Force-Operation Inherent Resolve
Elkezdték feltölteni a vérbankot

A vérbankot speciálisan a szolgálatban lévő kutyáknak állítják össze, hogy baj esetén mindegyikük számára azonnal elérhető, megfelelő vérkészítmény álljon rendelkezésre.  A katonai állatorvosoknak az összes kutya vércsoportját le kellett adni egy központi adatbázisba, a vérgyűjtés pedig már meg is kezdődött.  Az első kutyák között Boni, Bubo és Rexo adott vért, akik az Al Asad légibázison dolgoznak robbanószer kereső kutyáként.  A katonai munkakutyák szerves részét képezik a világ összes hadseregének. Olyan segítséget és támaszt jelentenek a katonáknak, melyet semmi mással nem lehet helyettesíteni.  Megbecsülésük egyik jele, hogy egészségügyi ellátásukat a legmagasabb szinten igyekszenek megoldani.

Fotó: Facebook/Combined Joint Task Force-Operation Inherent Resolve

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: iheartdogs.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...