Saját KB bal
Saját KB jobb

Természetes szúnyogriasztó szerek kutyáknak

Itt a szúnyogszezon

természetes szúnyogriasztóEstefelé, a vízpartokon már gyakori látvány a fiatal szúnyogok csapatokba verődött tömege. Egyelőre még nem csípnek, de csak napok kérdése, hogy mikor támad kedvük vért szívni, és ezzel tönkretenni a naplementés séták hangulatát. A szúnyogok távol tartására számos módszer létezik, az alábbiakban a természetes szúnyogriasztó illóolajokat vesszük górcső alá.

Fontos megjegyezni, hogy a szúnyogok által terjesztett betegségek ellen a természetes szúnyogriasztó szerek nem védenek. A hazánkban is egyre terjedő szívférgesség és leishmaniózis elleni védekezés céljából alkalmazzunk megbízható, széles spektrumú külső élősködők elleni szereket. Ezzel kapcsolatban fordulj az állatorvoshoz, aki segít a számos elérhető megoldás közül a számotokra megfelelő kiválasztásában.

Használat

A természetes szúnyogriasztó szereket, így az illóolajokat is, használhatjuk extra támogatásként a meglévő készítmények mellé. Különösen akkor tehetnek jó szolgálatot, ha belsőleges készítményt alkalmazunk, de szeretnénk megóvni kedvencünket a csípésektől és az ezzel járó viszketéstől, gyulladástól. A természetes szúnyogriasztó megoldások használhatók akkor is, ha kisgyermekkel vagy macskával osztjuk meg az életünket.

A kémiai rovarriasztó spray-kel szemben a természetes szúnyogriasztók hatása hamarabb elillan, ezért fontos, hogy lehetőleg kétóránként vigyük fel újra a készítményt.

A természetes szúnyogriasztó szerek jó alternatívák lehetnek természetjáróknak, vadászoknak vagy a vízpartok kedvelőinek. A legtöbb kutyákra is alkalmazható rovarriasztó spray-vel ellentétben ezek természetes kivonatok. Nem tartalmaznak a méreganyagokat. Bizonyos illóolajok a vízbe vagy a talajba jutva nem károsítják az élővilágot, ezért természetjáró és vízikutyák számára is megfelelő, természetes alternatívák a kemikáliák helyett. A vízi életre ártalmatlan illóolajokat *-gal jelöltük.

Illóolajok

természetes szúnyogriasztóRégóta ismert bizonyos illóolajok szúnyog- és rovarűző hatása. Ez többnyire a növényekben található erős illatú illóolajoknak köszönhető, amelyek kellemetlenek a szúnyogok számára. Szerencsére a legtöbb ilyen illóolaj az emberi orr számára kifejezetten kellemes illatú.

Néhány természetes szúnyogriasztó hatású illóolaj:

Levendula*

Fahéj*

Fenyő

Rozmaring

Bazsalikom

Borsmenta

Édeskömény*

Kakukkfű

Citromillatú eukaliptusz

Az illóolajokat mindig hígítva alkalmazzuk! Használhatjuk párologtatóban vagy aromalámpában szabadtéren vagy a szobában, illetve házi szúnyogriasztó spray-ben is. Tudományos kutatások igazolták, hogy a kakukkfű illóolaj két összetevője hatékonyabban tartja távol a szúnyogokat, mint a kereskedelmi forgalomban kapható szúnyogriasztó spray-k egyik leggyakrabban használt hatóanyaga, a DEET.

Egy dél-koreai kutatás pedig arra mutatott rá, hogy az édeskömény olaj 5%-os koncentrációja 90 perc után is 84%-os hatékonysággal védett a szúnyogok ellen, míg érdekes módon, a 8%-os spray hatékonysága csak 70%-os volt. Ebből is látszik, hogy a kevesebb néha több, illetve, hogy az illóolajokat mindig a megfelelő koncentrációban alkalmazzuk.

A szúnyogriasztó illóolajok szupersztárja kétségtelenül a citromillatú eukaliptusz olaj, amely számos kereskedelemben kapható szúnyogriasztó összetevői között is szerepel. Habár a legtöbbször a kémiai úton előállított változatát, a p-metán-3,8-diolt (PMD-t) használják a gyártók. A citromillatú eukaliptuszolaj jobban teljesített a teszteken, mint a DEET, és közel azonos eredményt ért el, mint a leghatékonyabb rovarriasztónak tartott pikaridin.

A természetes citromillatú eukaliptusz olaj egyetlen hátránya, hogy rendkívül erős illata van. Természetesen ezt az illóolajat is megfelelően kell hígítani, de néhányan még így viszolyognak tőle. Szagold meg, mielőtt megveszed, és kis mennyiségben próbáld ki a kutyádon is, hogy biztos lehess benne, hogy nem elviselhetetlen a számára. Ez egyébként bármely illóolaj esetében így van, vannak, akik a többség által mennyeinek ítélt levendulát nem bírják elviselni.

Adagolás, hígítás

A természetes illóolajok erős hatásúak és allergizálhatnak, ezért fontos, hogy soha ne cseppentsük őket közvetlenül, teljes koncentrációban a saját és a kutyánk bőrére sem. A legjobb, ha az adott illóolajhoz mellékelt utasítást betartva használjuk.

Általános szabály, hogy az illóolajokat egy semleges, tiszta bázisolajhoz keverjük. Erre a célra remek a mandulaolaj, a csodamogyoró (más néven: varázsmogyoró olaj) vagy a jojobaolaj. Két evőkanál bázisolajhoz 5-6 csepp illóolajat számolhatunk. Mivel a tiszta, természetes olajok nem tartalmaznak tartósítószert, ezért jól záródó, sötét üvegcsét vagy üvegből készült spray flakont használjunk a tárolásra. Egyszerre csak pár napra elegendő mennyiséget készítsünk el.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dog’s Naturally Magazine; US Dept. of Agriculture Study; Wikipedia; Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...