Saját KB bal
Saját KB jobb

Védd kedvencedet a kullancsok ellen! MOST!

A kullancsok körülvesznek minket

Nagyon fontos tudni, hogy nem csak túrázás, kirándulás során kerülhet ránk és kutyáinkra kullancs! A kerti aljnövényzetben, az utcák szélén a magasabb fűben megbújva is élnek kullancsok, akik csak arra várnak, hogy egy alkalmas pillanatban ráugorhassanak a védtelen gazdatestre.

Védd a kutyádat a kullancsok ellen!

Köztudott, hogy a kullancsok számos veszélyes betegség kórokozóit terjesztik, ezek közül talán a legismertebb a babesia és a Lyme-kór (borreliózis), melyekre nem létezik védőoltás, viszont akár kedvencünk halálát is okozhatják. Mindkét betegség esetében igaz, hogy ha kutyánk megkapja, akár maradandó szervi károsodást is szenvedhet, de a legjobb esetben is gyógyszeres kezelést igényel a gyógyulás, és egyáltalán nem fájdalommentes!

A minimum, amit tehetünk, hogy megbízható védelmet biztosítunk a kutyánknak a kullancsok ellen. Erre ma már számos alternatíva kínálkozik: gyógyszeres nyakörv, spot-on, tabletta, ultrahangos riasztó vagy természetes alternatívák, illóolajos készítmények. Ezeknek a mellékhatásai és a megbízhatósága természetesen változó. Az már a gazdi feladata, hogy mérlegelje, hogy árban, hatásfokban, alkalmazási módban vagy éppen a mellékhatások tekintetében melyik módszer mellett dönt. A legjobb, ha állatorvossal beszéled meg, hogy a kutyádnak milyen kullancs elleni védekezési módot javasol.

A felelősség a miénk!

Lehet, hogy a kullancsok elleni szerek elsőre drágának tűnnek, de ha bármelyik fertőzést elkapja a kutyád, az állatorvosi kezelés díja még a legdrágább szer árának is a többszöröse lesz! Nem beszélve arról, hogy milyen fájdalommal és esetleg maradandó károsodással járhat mindez a kutyádra nézve. Ha azt hiszed, veled ez nem történhet meg, akkor sajnos tévedsz! Még körültekintő védekezés mellet is van esélye, hogy kedvencedet kullancs csípi meg. Az állatorvosi rendelők pedig jelenleg is tele vannak babesiás kutyákkal. Senkinek sem kívánom azt az érzést, amikor az infúzió mellett állva simogatja a kutyáját, aki az életéért küzd.

A klímaváltozás miatt az utóbbi időben már nem beszélhetünk egyértelműen elkülönülő kullancsszezonról. Az enyhe telek miatt ezek az élősködők egész évben aktívak! Vigyázz a kutyádra, és védd egész évben a kullancsok ellen!


Forrás: wikipedia, Kép: pexels.

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...