Pulykás-tőzegáfonyás falatkák Hálaadás napjára
A Hálaadás, angolul Thanksgiving vagy Thanksgiving Day, Észak-Amerikában elterjedt ünnep. A hagyomány szerint ősz végén a betakarított termésért adtak hálát ilyenkor. Az első Hálaadást 1621-ben, a vallásüldözések elől az Újvilágba menekült telepesek ünnepelték, az éhezés és a megpróbáltatások után, immár új hazájukban. Az Amerikai Egyesült Államokban a Hálaadás a legfontosabb nemzeti ünnep. Mivel a hagyomány szerint november utolsó csütörtökén tartják, ezért általában az utána következő péntekkel együtt hosszúhétvége. Ilyenkor a családok, a távol élő rokonok is összegyűlnek, és együtt ünnepelnek.
Természetesen a kutyák sem maradhatnak ki! A hagyományos Hálaadás-napi vacsora elengedhetetlen kelléke a pulyka, az áfonyaszósz és a sütőtökös pite. Az alábbi jutalomfalatkákat ez a menüsor inspirálta. A pulyka a húsfélék közül az egyik legegészségesebb a kutyáknak; a tőzegáfonya jótékony hatásairól korábban itt írtunk bővebben.
Hozzávalók
15 dkg szárított tőzegáfonya
15 dkg főtt vagy sült pulykahús
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 tojás
1 ek. olívaolaj
víz vagy a pulyka főzővize szükség szerint
Elkészítés
A recept elkészítése egyáltalán nem bonyolult, de a hozzávalóktól függően a mennyiségek eltérhetnek egy kicsit a receptben megadottaktól. Például, ha szárazabb a hús és vízzel dolgozol, akkor kelleni fog bele az olívaolaj, de ha a pulyka főzővizét használod, akkor nem. A folyadék mennyisége is ettől függ, körülbelül 1 – 1 ½ dl kell majd ahhoz, hogy sűrű, nyújtható tésztát kapj, amit ki tudsz szaggatni.
A szárított, nem cukrozott és nem édesített tőzegáfonyát áztasd be langyos vízbe előző este, majd felhasználás előtt csepegtesd le.
Első lépésként melegítsd elő a sütőt 180°C-ra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A pulykahúst, a tojást, az olajt és némi folyadékot tedd a konyhai robotgépbe. Pürésítsd és adj hozzá annyi folyadékot, amíg babaétel állagú masszát kapsz. Add hozzá a tőzegáfonyát, majd apránként a lisztet.
Amikor már kezd összeállni a tészta a robotgépben, borítsd kilisztezett nyújtódeszkára és gyúrd tovább kézzel, amíg teljesen homogén tésztát kapsz.
A tésztát pihentesd egy keveset, majd nyújtsd kb. 3-5 mm vastagságúra. Sütiszaggatóval szaggass apró kekszeket – ha van pulyka vagy csont formájú, akkor használhatod azt is, de az ízén az sem ront, ha csak késsel vágod fel falatnyi darabokra.
A falatkákat helyezd a sütőpapírral bélelt tepsire, majd irány a sütő! Mérettől függően 20-25 perc alatt elkészül.
Az elkészült sütiket rácson hűtsd szobahőmérsékletűre mielőtt megkínálnád a kutyádat.