Almás – sárgarépás kutyakeksz – Gluténmentes
Az almás-sárgarépás kutyakeksz egy klasszikus és könnyen elkészíthető recept, amely mindössze három összetevőből pillanatok alatt megvan. Ez a takarékos kutyakeksz recept ízletes és édeskés, viszonylag alacsony kalóriatartalommal. Az almában és a sárgarépában található rostok jótékonyan hatnak az emésztésre, ezért a súlyproblémával küzdő kutyusoknak is jó választás lehet.
Az elkészült kekszek lezárt edényben, hűvös helyen napokig eltarthatók.
Hogyan tároljuk a házilag készített kutyakekszeket?
Ha kutyás barátainkat lepnénk meg egy kis aprósággal, az almás-sárgarépás kutyakeksz remek választás. Válasszunk ki egy szép formájú befőttesüveget és valamilyen kutyás vagy más szép mintájú szalagot, esetleg rafiát. Alaposan mossuk el az üveget és a tetejét, majd száradás után töltsük meg kekszekkel. Csavarjuk rá a tetőt, és a nyakánál kössük rá a szalagot. Ha szeretnénk, ajándékkártyát is köthetünk rá egy kis darab madzaggal vagy rafiával.
Az almás-sárgarépás kutyakeksz elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
34 dkg hajdinaliszt vagy zabliszt (a zab alapvetően gluténmentes, de a gyártás során általában szennyeződik, ezért gluténérzékeny kutyáknak csak olyan zabliszttel készítsük, amelyen szerepel a gluténmentes megjelölés)
12 dkg almaszósz (házilag, cukor- és adalékmentesen készítsük)
5 dkg reszelt sárgarépa
kis mennyiségű joghurt vagy víz, ha nem állna össze a tészta
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Keverjük össze a hozzávalókat egy nagy tálban, amíg kicsit sűrűbb palacsintatészta állagú masszát kapunk.
A masszát adagoljuk csontocska, tappancs, szív, vagy bármilyen más formájú szilikon sütőformába, úgy, hogy körülbelül háromnegyed magasságig töltse meg a mélyedéseket.
Süssük 45 percig, majd csökkentsük a sütő hőmérsékletét 120°C-ra, és hagyjuk bent további 30 percig.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd tegyük az elkészült kekszeket egy zárt edénybe. Hűtőben nagyon jól eláll, le is lehet fagyasztani.