Saját KB bal
Saját KB jobb

Milyen természetes étrendkiegészítőkkel javulhat az arthritis?

Az arthritis – az ízületi porcok kopása és ennek következtében kialakuló fájdalmas, gyulladásos megbetegedés – sok kutya és gazdája életét keseríti meg. Korábban írtunk arról, hogy milyen tünetek alapján ismerhetjük fel az ízületi gyulladást, illetve mi a teendő, ha kutyánkat ezzel a betegséggel diagnosztizálják.

Kiegészítő kezelések arthritis esetén

Az alábbiakban olyan természetes étrendkiegészítőkről lesz szó, amelyeket régóta használnak ízületi megbetegedések, porckopás és ízületi gyulladás kezelésére, általában a gyógyszeres terápia kiegészítésére vagy megelőzésre. A hatóanyagok közül néhány megtalálható a gyógyszernek minősülő készítményekben is.

Egészséges életmóddal, kiegyensúlyozott táplálkozással és mozgással, illetve a megfelelő étrendkiegészítők szedésével javíthatunk az arthritis tünetein, de fontos, hogy ne saját szakállunkra diagnosztizáljunk és kezeljünk! Mindig az állatorvossal együttműködve, az ő javaslatait követve tartsuk be a kezelési tervet. Az étrend-kiegészítők adása előtt kérd ki az állatorvos véleményét!

Glükózamin-szulfát, kondroitin-szulfát és MSM

Talán a legismertebb ízületi porc kombináció, amely a humán készítményekben éppúgy elterjedt hatóanyagkoktél, mint az állatgyógyászatban. Mindhárom anyag természetesen előfordul a kutya és az emberi testben is, és megfelelő működés mellett a szervezet gondoskodik a szükséges mennyiség termeléséről. A kondroitin-szulfát elsődleges feladata, hogy megakadályozza, hogy bizonyos enzimek kárt tegyenek az ízületi porcokban, míg a glükózamin-szulfát javíthatja a károsodott porcokat. Az MSM egyrészt a két szulfát előállításához kell, másrészt ez az anyag segíti bizonyos aminosavak termelését, amelyek jellemzően alacsony mennyiségben található az arthritis által érintett ízületekben.

Új-Zélandi zöldkagyló

Az kékkagylófélék családjába tartozó Új-Zélandi zöldkagyló a kék étikagyló közeli rokona, amely Új-Zéland közelében, a tengerben él. Mint minden tengeri kagylóféle, az Új-Zélandi zöldkagyló is gazdag Omega-3-zsírsavban, amely ismert gyulladáscsökkentő hatásáról, így az ízületi porckopás gyulladásos tüneteinek enyhítésére javasolják. Ezenkívül a zöldkagylópor glükózamin-szulfátot is tartalmaz.

Tömjénfa-kivonat

A tömjénfa (Boswellia) a szappanfavirágúak rendjébe, a balzsamfafélék (Burseraceae) családjába tartozó növénynemzetség. Az ide tartozó növények illatos gyantát termelnek, melyek közös jellemzője, hogy gyulladáscsökkentő hatású. A bibliai tömjént a valódi tömjénfa (Boswellia sacra) adta. A tömjénfa-kivonatban ez a természetes gyulladáscsökkentő hatóanyag fejti ki a hatását, amely csökkentheti a gyulladást és serkentheti a gyulladt terület vérellátottságát, ezáltal enyhítheti a tüneteket.

Halolaj

A zöldkagylóhoz hasonlóan a halolaj is kiváló omega-3-zsírsav forrás, tehát gyulladáscsökkentő hatású, és segítheti az ízületi mobilitás visszanyerését. A halolaj ezen kívül jó hatással van a bőr egészségére, serkentheti az agyműködést és az allergiás tünetek csökkentésére is használják.

Kurkuma és gyömbér

arthritis
Kurkuma-gyökér – Forrás: wikipedia

A kurkumában található kurkumin felelős a keleti fűszer élénk aranysárga színéért. Ezen kívül pedig gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásáról ismert, amellyel lassíthatja a sejtkárosító folyamatokat, továbbá gátolja egyes, a fájdalomért és az ízületek környékének bedagadásáért felelős, enzimek termelődését. Az indiai konyhában szintén gyakran használt fűszer- és gyógynövény, a gyömbér, a kurkuma közeli rokona, szintén gyulladáscsökkentő hatásáról ismert.

Kókuszolaj

A kókuszzsír vagy kókuszolaj széles körben elterjedt, és számos felhasználási módja ismert a főzéstől a hajpakolásig. A kókuszdióból nyert zsiradék triglicerid-tartalma révén antibakteriális, gomba- és vírusellenes hatással bír, amely segíthet megakadályozni a fertőzések kialakulását, amelyek az ízületi gyulladás kiváltó okaként szolgálhatnak. Kialakult gyulladás esetén is alkalmazható, mivel gyulladáscsökkentő hatású.


Szerző: Szalay Adél
Forrás: wikipedia; The Happy Puppers
Képek: wikipedia: Készítette: Simon A. Eugster – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31748137; pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...