Saját KB bal
Saját KB jobb

Epres – joghurtos kutyafagyi – Nem csak a négylábúak kedvence!

Az alábbiakban egy olyan finom és egészséges kutyafagyi variációt osztunk meg, amelynek az elkészítésével két legyet üthetsz egy csapásra. Ez alapján a recept alapján nem csak a kutyáknak készíthetsz egy kis egészséges, kényeztető nasit, hanem magadnak és a családnak is.

Egészséges hozzávalók

Az eper finom és egészséges bogyós gyümölcs, amelynek magas a C-vitamin- és vastartalma. A recept elkészítéséhez mindenképpen hazai, lehetőleg bio vagy kistermelőtől származó epret válassz, mivel a nagyüzemi epret rengeteg vegyszerrel kezelik, ezért nagy mennyiségben ártalmas lehet. Ami egy ember testtömegéhez viszonyítva elhanyagolható, az egy kistestű kutya számára veszélyes lehet.

eper kutyafagyiA banán szintén a kutyák – és a gyerekek – kedvence. Természetes cukortartalma révén édességet ad a desszerthez, ezért nem kell finomított cukrot adni hozzá. Érett, lehetőleg bio banánt válassz. Az sem baj, ha egy kicsit „túlérett”, csak annál édesebb lesz a végeredmény.

A harmadik összetevő a joghurt, amelyből a laktózmentes verzió fog kelleni. A laktózt a kutyák – sok emberhez hasonlóan – nem emésztik jól, ezért hasmenést okozhat. A joghurt természetes élőflórát tartalmaz, amely jótékony hatással van az emésztésre, a belek és a gyomor egészségére. Segíti a betegségek utáni regenerálódást és különösen hasznos gyógyszerek, antibiotikumok szedését követően.

Elkészítés

Fél pohár joghurthoz számolj egy közepes érett banánt és öt szem epret. Ha nagyobb mennyiséget készítenél, akkor ezeket a mennyiségeket arányosan növeld. Robotgépben dolgozd össze a hozzávalókat, amíg kissé olvadt fagyira emlékeztető, krémes állagot kapsz.

Az emberi fagyiknak szánt mennyiséget adagold boltban kapható jégkrémes formákba és tűzz bele egy fapálcikát. Használhatsz muffinformát is, ha nincs fagyikészítő formád.

A kutyafagyi annyiban különbözik, hogy lehetőleg kisebb adagokat készíts. Például nagyobb szilikon jégkockaformát használj, ha kisebb testű kutyusod van, termetesebb ebek esetében pedig egy muffin formát tölts félig. A fa pálcika helyett használhatsz kutyakekszet vagy szárított húsdarabkát, hogy majd azzal tartsd a nasit, amíg a kutyád nyalogatja a finomságot.

Az így elkészített adagok két-három óra alatt a mélyhűtőben fagyi-állagúra hűlnek.

Jó étvágyat kívánunk!

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Sprinkles and Sea Salt; wikipedia –  Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...