Saját KB bal
Saját KB jobb

A vadon élő állatok hatodik tömeges kipusztulása már elkezdődött

Egy elemzés szerint jelenleg a Földön a vadon élő állatok hatodik tömeges kipusztulása zajlik és az emberi tevékenységnek köszönhetően kritikusan felgyorsult.

Az elemzés 500 olyan fajra mutat rá, amelyeknek kipusztulása felgyorsult és a kihalás szélén állnak. Ez nagyjából annyi faj, mely összesen az előző században eltűnt a bolygóról.  Ez az 500 faj valószínűleg nagyjából 20 év alatt véglegesen el fog tűnni. Az ember természetpusztító tevékenysége nélkül ez a folyamat több ezer évig tartott volna. Azokat a fajokat sorolják kritikus státuszba, melyeknek kevesebb mint 1000 egyede maradt fent. Többek között ide tartoznak orrszarvú fajok, madarak, teknősök, békák is. Egyes populációknak már a 94%-a kipusztult.

Dominóhatás

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy egyes fajok kihalása dominóhatást indít el. Ez azt jelenti, hogy ha egy faj kipusztul, mely egy másik faj elesége volt, akkor ez utóbbi is előbb utóbb el fog tűnni. Minden faj kipusztulása újabb kipusztulást és újabb fajok eltűnését jelenti, mely visszafordíthatatlan.  A tudósok szerint sürgősen kezelni kell az emelkedő népességszámot, az élőhelyek pusztítását, a vadon élő állatok kereskedelmét, vadászatát, a mértéktelen szennyezést és minden olyan tevékenységet, mely a klímaváltozás felgyorsulásához vezet.

Rá kell jönnie az emberiségnek, hogy ha egy fajt elpusztít, annak a rendszernek egy részét semmisíti meg, mely az ő életfenntartó rendszere is. Ezért a veszélyeztetett fajok kipusztulását a kormányoknak globális vészhelyzetté kellene nyilvánítaniuk, mely nagyban hozzájárul ahhoz az éghajlati zavarhoz, melynek hatásait egyre inkább érezzük. A kutatást Gerardo Ceballos, a Mexikói Nemzeti Egyetem professzora vezette. Szerinte a végső pillanat előtt állunk, különben a folyamat visszafordíthatatlanná válik.

Összesen 29 400 szárazföldi gerinces fajra vonatkozó adatokat vizsgáltak meg melyek közül 505 olyan fajt azonosítottak, melyek már 1000 példányszám alatt vannak. Ezek közül pedig nagyjából a felében már kevesebb, mint 250 faj található csak. Ezek emlősök, madarak, hüllők, kétéltűek. Nagy részük trópusi és szubtrópusi régiókban találhatók. A dominóhatás ezért elkerülhetetlen.

De nem csak a gerinces fajok tömeges kipusztulása fenyegeti a biodiverzitást. Egy 2019-es kutatás  szerint évente 2,5 százalékkal csökken a rovarok száma. Becslések szerint, ha ebben az ütemben folytatódik a pusztulás, 10 év alatt negyedére csökken a számuk, 50 év alatt felére, 2119-re teljesen kihalnak, nem lesznek rovarok a Földön.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...