Gasztrokutya – Áfonyás holdacskák
Mindenki tudja, hogy az áfonya rendkívül egészséges. És nemcsak nekünk, embereknek, hanem a kutyáinknak is. Az áfonya gazdag C-, E- és K-vitaminban, valamint élelmi rostokban és antioxidánsokban. Cukortartalma viszonylag alacsony, ezért kis mennyiségben egészséges nasi lehet a kutyáknak is. Az áfonyás holdacskák receptjéhez az ötletet Rick Woodford – Feed Your Best Friend Better című könyvéből vettük.
Az Áfonyás holdacskák elkészítéséhez szükséged lesz az alábbiakra:
1 csésze friss vagy fagyasztott áfonya
1/4 csésze alaplé (lehet zöldség-, marha-, vagy csirkealaplé is)
3 ek. növényi olaj
2 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tk. sütőpor (elhagyható)
1 tk. fahéj
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 170°C-ra.
- Ha fagyasztott áfonyát használsz, olvaszd ki. A friss áfonyát pedig alaposan tisztítsd meg.
- Robotgépben dolgozd össze az áfonyát, az olajjal, a liszttel, a sütőporral és a fahéjjal. Folyamatosan adagold hozzá az alaplevet, amíg tésztaszerű állaga lesz. Körülbelül egy percig forgasd, amíg egy tömör gömböt nem kapsz.
- Lisztezett felületen nyújtsd a tésztát kb. 25 cm x 25 cm négyzetre. Pizzaszeletelő, derelyeszaggató, kés vagy kekszformák segítségével vágj ki körülbelül 2-3 cm széles kekszeket.
- Tedd a kekszeket egy tepsire, és az előmelegített sütőben süsd őket 25-30 percig, világosbarnára.
- Az elkészült kekszeket helyezd rácsra, és hűtsd ki, mielőtt a kutyádat megkínálnád vele.