Saját KB bal
Saját KB jobb
cnn

Drámaian nő a műanyagszennyezés a koronavírus járvány alatt

A járvány kitörésével és a védekezésre használt eszközök gyártásának rohamos növekedésével párhuzamosan a műanyagszennyezés mértéke is az egekbe szökött.

Az elmúlt évek erőfeszítéseinek köszönhetően egyre többen és egyre tudatosabban kezdték el mellőzni az egyszer használatos műanyagokat. A bennünket vélten vagy valósan fenyegető klímakatasztrófa árnyékában bátran állíthatjuk, hogy sokkal nagyobb hangsúly helyeződött környezetünk megóvására és a mérhetetlen műanyagszennyezés csökkentésére.

A legtöbb élelmiszerboltból eltűntek az ingyen zacskók, a vendéglátó helyekről szépen kikoptak a szívószálak és megjelentek a biológiailag lebomló alternatívák.  A járványügyi védekezés miatt azonban ez a törekvés szinte megvalósíthatatlannak látszik.  A jelenlegi helyzet rávilágított arra, hogy milyen fontos kulcsszerepet játszik a műanyag az egészségügyi rendszerekben. Sebészeti maszkok, műanyag kesztyűk, védőruhák és felszerelések – mind műanyagból készülnek. Nagy részük pedig egyszer használatos.  A járvány kitörésével egyidejűleg ezeknek az eszközöknek a gyártása is felgyorsult, a kormányok szinte versenyeznek a beszerzésekben, az emberek pedig szinte mindenhol a védőfelszerelések hiányáról számolnak be.

Nincs más lehetőség

Jelenleg a legfontosabb dolog minden ország és ember számára a járvány megfékezése. Mindannyian tudjuk, hogy ez nem lehetséges a védőfelszerelések nélkül. A környezetvédelmi aktivisták azonban aggodalmukat fejezték ki, mert az elmúlt hónapokban keletkezett elképesztő mennyiségű hulladék feldolgozására egyáltalán nem készült fel senki.  A műanyag hulladékok körüli szabályozás lelassult, vagy teljesen leállt, ugyanakkor a hulladék többszörösére növekedett.  A nem megfelelően tárolt műanyag hulladékok nagy része a csatornákon, majd folyókon keresztül az óceánokba kerül.  Azokba az óceánokba, melyekbe becslések szerint amúgy is évi 8 millió tonna műanyag szivárog.

Világjárványból hulladékkrízisbe

Az eldobott védőeszközök szerkezete különösen veszélyes a tengeri életre. A kesztyűk, műanyag zacskók a tengeri teknősök számára például medúzának tűnhetnek, elfogyasztásuk pedig fulladáshoz, bélelzáródáshoz vezethet.  A szabadon úszó műanyagok idővel lebomlanak apró pici részekre és ez a mikro műanyag bekerül az állatok szervezetébe, majd élelmiszereinkbe és a levegőbe.

A Földközi-tengerben már a járvány előtt is percenkét 33 ezer műanyag palack landolt, ehhez jön most a bődületes mennyiségű gumikesztyű. A gond leginkább azokban az országokban van, ahol egyáltalán nem megoldott a hulladék kezelése, de jelenleg még a fejlett országokban sem tudnak hatékonyan tenni az óceánok szennyezése ellen.  Valami talán elindult a járvány előtt, de most pillanatnyilag ez a legkisebb gondja mindenkinek.

A járvány egyszer véget ér. Fontos, hogy betartsuk a védekezés szabályait, tartsunk távolságot, fertőtlenítsünk. De ha gumikesztyű helyett inkább kezet mosol alaposan ahogy hazaértél és egyszer használatos maszk helyet mosható textilmaszkot viselsz, már sokat tettél a környezetedért és a műanyagszennyezés csökkentéséért.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: cnn.com laboratorium.hu onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...