Saját KB bal
Saját KB jobb

DIY – Csináld magad! – Hordozható kutyatálka

DIY kutyatálka

Édes és praktikus ez a hordozható kutyatálka, amelynek az ötletét Martha Stewart kifogyhatatlan kutyás ötlettárából vettük kölcsön. A vendéglátás és a kedvencek kényeztetésének nagyasszonya a boltban kapható szilikon hordozható etető és itató tálkákra kínál DIY alternatívát.

Az alapanyag a hazánkban is mindenhol beszerezhető – és a hetvenes évek óta újra reneszánszát élő – viaszos vászon. Ha kallódik otthon egy már avítt terítő vagy alátét, nyugodtan felhasználhatod ehhez a projekthez, így nem csak olcsó, de környezetbarát is. Ha eddig sikerült kimaradnod a viaszos vászon hullámból, méterre vásárolhatsz rőfösboltokban és textileseknél, akár online is. Rengeteg színes és vidám minta közül választhatsz!

A hordozható kutyatálka elkészítéséhez szükséged lesz az alábbiakra:

Viaszos vászon (egy tálkához kb. 50-80 cm elegendő)

Egy nagy színes gomb

Kenderzsinór vagy valamilyen vékonyabb szalag

Varrógép vagy tű és cérna

Olló

Lyukasztó

Barkácsragasztó

Ceruza

Alumínium tálca*

*Az eredeti projekt egy alumínium piteformát használ, amelyből kivágják a megfelelő méretű kört, hogy ezt használják a hordozható kutyatálka aljának merevítéséhez. Nálunk az egyszerhasználatos alumínium sütőformák nem annyira elterjedtek, mint az Egyesült Államokban, ezért itt egy kis kreativitásra lesz szükség. Használhatsz például a grillezéshez használt alumínium tálcát, amit nagyobb élelmiszerboltokban tudsz venni. De ha alaposan elmosol és megszárítasz egy alutálcás kutyaeledeles dobozt, a megfelelő formára vágva az is tökéletesen megfelel. Italoskartonból vagy műanyagból is dolgozhatsz, a lényeg, hogy az anyag adjon egy kis tartást a tálkának és lehetőleg vízálló legyen, így könnyebb lesz tisztán tartanod az elkészült kutyatálkát. 

 

kutyatálka DIY
Elkészítés:

A viaszos vászonból vágj ki két egyforma kört. Attól függően, hogy kicsi vagy nagytestű a kutyád, kisebb vagy nagyobb méretű hordozható kutyatálka lesz a praktikus, körülbelül 40 cm átmérővel számolhatsz kicsi, míg 60-70 cm átmérővel nagyobb kutyáknak.

Az alumínium tálcából vágj ki egy 10 cm átmérőjű kört, majd ezt illeszd pontosan a viaszos vászon kör közepére és a barkácsragasztóval ragaszd oda az egyik vászon kör visszájához. Kend be ragasztóval az alumínium kör másik felét is, majd illeszd rá a másik viaszos vászon kört, szintén a visszájával befelé (úgy, hogy a két mintás oldal legyen kívül, és a két sima oldal közé kerüljön az alumínium kör, pontosan középre). Hagyd megszáradni.

Száradás után varrd körbe a két anyagot, körülbelül 3 cm-re a szélétől.

DIY kutyatálkaA lyukasztóval üss körben egyenletesen lyukakat a varrás és a vászon széle között félúton, kb. 5 cm-re egymástól. Figyelj, hogy a végén páros számú lyukat kapj.

Kezdd el befűzni a zsinórt, haladj kívülről befelé, majd vissza, amíg az összes lyukba be nem fűzted. Hagyj nagyjából 15 cm-t mindkét oldalon, majd vágd le a zsinór felesleges végeit.

A zsinór két végét fűzd át a gomblyukakon. Ezzel fogod tudni szabályozni a tálka szájának a méretét.

Óvatosan, egyenletesen húzd meg a zsinór végeit, hogy a tálka szélei elkezdjenek összezáródni, mint a virágszirmok. Zárd össze és nyisd ki a tálkát párszor, hogy az anyag felvegye a formáját, és már készen is van a hordozható kutyatálka!

DIY kutyatálka
DIY kutyatálka
Forrás és képek: Martha Stewart DIY. Indexkép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...