CukrászdákVendéglátóhelyek

Márton Cukrászda

A süteményekben dúskáló pult mögötti asztalnál üldögélve ez az érzés tovább erősödött, bár Márton úr nem győzte hangsúlyozni, hogy bennük az a különleges, hogy nem különlegesek.

Csak természetes anyagokat használnak, a tejszín házilag készül, a (bio)gyümölcs a saját kertjükben terem, a „régi iskolás” édességek két legfontosabb komponense pedig a vaj és a tojás. A margarin, a porok és a szigetelőanyagként is hasznosítható fagylaltokat eredményező kemikáliák akkora tabunak számítanak, hogy ezeket csak „a tudodmik” gyűjtőnéven emlegetik. Márton úr inspirációt is a múltból – régi szakácskönyvekből – merít, és ez a hagyományőrző attitűd a kínálaton is tükröződik.

A pultot nagymamáink aprósüteményei (linzer, pogácsák, sajtos masni), rétesek,tradicionális tortaszeletek (Esterházy-variációk, epres kardinális, lúdláb, orosz krém), valamint korábbi országtorták (somlói revolúció, milotai mézes diótorta) népesítik be (mind 300 és 500 Ft között árért); és egy efféle felsorolásból semmilyen körülmények között sem hiányozhat a hely szellemét egyetlen tortaszeletben megéneklő specialitás, a Lellei álom.

A fagylaltok nagyobb kísérletezőkedvről és költői vénáról árulkodnak: a megszokott ízek mellett van itt Főnök kedvence, kétféle Kinder-variáció, Mókuscsók, homoktövis és persze a hűsben is felbukkan a genius loci.

Ahogy indulás előtt cukorkábulatban bűvölöm a tortákat, egy hölgy éppen 4-5 darabot csomagoltat el nagyjából mindegyik sütiből – vélhetően nem csupán számmisztikai megfontolásokból. Lassan a strandról is visszatalálnak az emberek. A zsibongásba egyre több gyerekhang vegyül, a sor szinte kígyózóvá duzzad. Elmosolyodom, mert rádöbbenek, hogy itt van előttem a bizonyíték arra, hogy Márton úr nem mondott igazat: azért mégiscsak különlegesek.

Szöveg: WeLoveBalaton

H – V: 10:00 – 20:00

Cím: 8638 Balatonlelle, Rákóczi utca 239.
Telefon: +3685 554 950
Facebook

További ajánlataink
Hozzászólások
Töltés...