Saját KB bal
Saját KB jobb

Pablo Escobar vízilovai komoly fejtörést okoznak az ökoszisztémának és Kolumbiának

Pablo Escobar kolumbiai drogbáró hatalmának és gazdagságának csúcsán egy privát állatkertet hozott létre, ahová egzotikus állatokat hozatott a világ minden tájáról. Így kerültek vízilovai is Kolumbiába, akik a kezdetekkor csak négyen voltak.

Pablo Emilio Escobar Gaviria, becenevén „El Doctor”, „El Patrón” vagy „Don Pablo” kolumbiai drogbáró és narkoterrorista. Hatalmának csúcsán az egész világon megtermelt kokainmennyiség kereskedelmének a 80%-át tartotta a kezében, évente közel 2 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le. 1989-ben a Forbes magazin szerint a világ 7. leggazdagabb embere volt. A Medellín-kartell irányítójaként virágzó éveiben napi 60 millió dolláros profitot termelt. Egyszerűen ő volt a Kokainkirály. („The King of Cocaine”)

Egzotikus állatkert

Ilyen gazdagsággal és hatalommal nem csoda, ha az embernek elmegy egy kicsit az esze és Kolumbia közepére egy egzotikus állatkertet képzel el magának, melyet természetesen bármi áron meg is valósít. Hiszen ki mert volna nemet mondani Escobarnak? Mindenki tette a dolgát, érkeztek szépen sorba a vadállatok a mini-állatkertbe. Ekkor került 4 víziló is a Hacienda Nápoles birtokhoz tartozó állatkertbe, akik mára felforgatták a kolumbiai tavak világát.

Felszámolás után

Miután Escobar birodalma összeomlott és  birtokait felszámolták, az állatokat elhelyezték különböző állatkertekben és menedék helyeken. A négy vízilovat azonban nem tudták hová vinni, méretük miatt is nagyon nehézkes lett volna a szállítás, így ott hagyták őket a birtokhoz tartozó kis tavas területen. Arra azonban senki nem számított, hogy olyan jól érzik majd magukat ezen a helyen, hogy mára 80-ra nő a helyi kis populáció száma.  Ezeket a tavakat azonban nem vízilovak számára „találták ki” és szépen lassan el is kezdődtek a problémák. Mára már több mint 14 kis tó kémiai összetételét változtatták meg és komoly hatással vannak ezeknek a tavaknak az ökoszisztémájára.

Kis tavak – nagy vízilovak

A kutatók egy ideje már figyelik a 14 kis tavat birtokban tartó víziló családokat és semmi jóval nem kecsegtetnek. Ezek az óriási állatok éjszaka a szárazföldön barangolnak és növényekkel táplálkoznak. Napközben pedig a kis tavakban hűsölnek, lassan már-már összezsúfolódva, és ide ürítenek. Ez az ürülék pedig olyan kémiai változást idéz elő a tóban, mely oxigénhiányos állapotot eredményez, így kipusztul az élet a vízben, kihalnak a növények, mikroorganizmusok és minden élőlény.

Egyelőre nincs megoldás Escobar vízilovai által okozott kárnak, pláne úgy, hogy komoly látványosságot jelentenek az országnak, mely jelentős bevételt eredményez az ország turisztikai kasszájába.

Bohata Kirsztina

(Kuyabarat.hu)

Forrás: inverse.com, wikipedia

Foto: pixabay

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...