Saját KB bal
Saját KB jobb

Trófeavadászat miatt fognak kihalni a jegesmedvék, nem az éghajlatváltozás miatt

Természetvédelmi szakértők arra figyelmeztették a világot, hogy a jegesmedvék rövid időn belül ki fognak halni a trófeavadászat miatt.

A jegesmedvék pusztulását nemcsak a globális felmelegedés és élőhelyük eltűnése fogja okozni rövid időn belül, hanem az ember trófeavadászati tevékenysége – állítja egy természetvédelmi szakértő és fotós, aki sok éve tanulmányozz a jegesmedve populációkat. 1960 óta több mint 50 000 jegesmedve pusztult el, ez nagyjából kétszer annyi, mint amennyi jegesmedve ma él a Földön. Nem nehéz kitalálni, hogy ha ilyen ütemben folytatódik pusztulásuk, nem sokáig maradnak közöttünk ezek a csodálatos állatok.

Jegesmedvék és emberek

Ole Jørgen Liodden természetfotós és állatvédő, aki tulajdonképpen a vadonban él és folyamatosan tanulmányozza az ott élő állatok és növények életét, viselkedését, változását. Négy éven át dolgozott jegesmedve projektjén, melynek célja az volt, hogy felhívja a figyelmet ennek a gyönyörű fajnak a súlyos veszélyeztetettségére. Tapasztalatait és eredményeit, valamint csodálatos fotói a Polar Bears & Humans (Jegesmedvék és emberek) című könyvben meg is jelentette. 

Polar Bears & Humans c. könyv borítója
Polar Bears & Humans c. könyv borítója
Globális felmelegedés vagy trófeavadászat?

Sok helyen és sokat hallottunk arról, hogy a jegesmedvék száma drámaian csökken a klímaváltozásnak, a felmelegedésnek köszönhetően. Azonban arról már kevés szó esik és még kevesebb adat született, hogy hány jegesmedvék öltek meg vadászok és a trófeavadászat milyen károkat okoz. A sarkvidéki állatok élőhelyének látványos pusztulása miatt a jegesmedvék szép lassan a globális felmelegedés fő szimbólumává váltak, mintha csak az olvadás jelentené számukra a veszélyt. Miközben a vadászatok miatt elpusztult medvékről nem esik szó, maga a tevékenység sem transzparens és nagyon kevéset tudunk róla.

Mértéktelen vadászat

Liodden meggyőződése szerint az elmúlt három évtizedben bekövetkezett egyedszám csökkenésének nagyobb része a kontrollálatlan és korlátlan vadászatnak köszönhető. A következő 10-15 évben pedig nagyobb szerepet fog játszani a jegesmedve populációk számának csökkenésében a vadászat, mint a globális felmelegedés. Mégsem történik semmi, óriási homály fedi a vadászok kilétét, a megrendelőket, az egész ipart. Annyi azonban bizonyos, hogy Kínában folyamatosan nő a kereslet a jegesmedve trófeákra. 

Az erőseket kilövik, a gyengéket meghagyják

A vadászat egyik legnagyobb problémája, hogy a trófeát kereső vadász a legnagyobb, legerősebb, legszebb medvét ejti el, a gyenge vagy öreg példányok nem érdekesek számukra. Tehát pont a szaporodni képes, erős génállományt továbbadó egyedeket pusztítják el. A jegesmedvék vadászata az 1940-es években kezdődött az USA-ban, Alaszkában és Norvégiában. Az expedíciók hamar elkezdték vonzani a gazdag hobbivadászokat és trófeavadászokat, viszonylag gyorsan elkezdtek repülőgépes, helikopteres és hajós vadászatokat is szervezni.  Elsőként Oroszország tiltotta be a jegesmedvék vadászatát 1957-ban, majd 1972-ben az Egyesült Államok, rá egy évre pedig Norvégia is bejelentette a tiltást. Jelenleg Kanada sarkvidéki térsége az egyetlen hely, ahol a mai napig legálisan lehet jegesmedvékre vadászni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: unilad.co.uk, oleliodden.com

Fotók: oleliodden.com, twitter

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...