Saját KB bal
Saját KB jobb

Eltűntnek nyilvánítva – ezek a fajok pusztultak ki 2019-ben

Három madárfaj, két békafaj, egy cápafaj, egy csiga és a világ egyik legnagyobb édesvízi hala pusztultak ki véglegesen a múlt évben.

A tavalyi évben nagyon sok állatfajt végleg elvesztettünk. Egy kis hawaii csiga kipusztulásával kezdődött az év, majd a világ egyik legnagyobb édesvízi hala hagyott itt minket végleg.  Év közben 3 madárfaj, egy cápafaj, két békafaj és sok növényfaj tűnt el végleg a Föld felszínéről.

A 2019-ben kihalt állat-és növényfajok száma két tucat körül van, de ez „csak” a hivatalosan alátámasztott adat. Az igazság az, hogy ezeknek a fajoknak a száma inkább az ezerhez, vagy a több ezerhez közelít. A tudósok és kutatók ugyanis csak több éves kutatás és megbizonyosodás után jelentik be egy-egy faj eltűnését. Ez a folyamat akár évtizedekig is eltarthat. 

Úgy halnak ki, hogy nem is tudtunk róluk

Az ember csak azt tudja nyilvántartani és számlálni, aminek tud a létezéséről. A legtöbb kihalás viszont olyan fajok között fordul elő, melyek létezéséről még csak nem is tudunk. Ezek a növények és állatok általában olyan élőhelyen élnek, mely az ember számára nem, vagy csak nagyon nehezen érhető el.  Olyan helyek, melyek nagyon érzékenyek az éghajlat változására, a szennyezésre és a szélsőséges időjárási viszonyokra.  Még egy kihalt állatfaj azonosítására is van azonban esély, sőt, kimondottan sok olyan növény és állatfaj van, amit csak kihalása után azonosítottak.

Eltűntnek nyilvánítva

A tudósok és a természetvédők az IUCN RED LIST (Vörös lista, a kihalóban lévő állatok nyilvántartása) alapján valamint saját kutatások és tudományos publikációk segítségével állították fel a 2019-es listát. A legtöbb faj azonban nem a tavalyi évben halt ki, hanem hosszú évek után ekkor nyilvánították őket kihalttá. Olyan állatfajok is vannak a listán, akiket még keresnek a tudósok, tehát nem adták fel teljesen a reményt egyes túlélők felfedezésére. 

Nézzétek meg galériánkat azokról az állatokról, akikkel 2019-ben kevesebb lett a világ. A galériában szereplőkön kívül bőven vannak még tavaly kihalt fajok, de róluk nem áll rendelkezésre sajnos fotó.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás/fotók:  therevelator.org

Achatinella apexfulva - hawaii csiga
Achatinella apexfulva - hawaii csiga
Bramble Cay melomys (Melomys rubicola) - rágcsáló
Bramble Cay melomys (Melomys rubicola) - rágcsáló
Boulenger’s speckled skink (Oligosoma infrapunctatum)
Boulenger’s speckled skink (Oligosoma infrapunctatum)
Indokínai tigris
Indokínai tigris
Yangtze giant softshell turtle (Rafetus swinhoei)
Yangtze giant softshell turtle (Rafetus swinhoei) - lágy páncélú teknős
Miss Waldron’s red colobus (Piliocolobus waldronae)
Miss Waldron’s red colobus (Piliocolobus waldronae) -nyugati vöröskolobusz
Victorian grasslands earless dragon (Tympanocryptis pinguicolla)
Victorian grasslands earless dragon (Tympanocryptis pinguicolla)
“Lost shark” (Carcharhinus obsolerus)
“Lost shark” (Carcharhinus obsolerus)
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...