Saját KB bal
Saját KB jobb

Meghalt Lewis, az ausztrál bozóttűzből mentett koala

És mi köze ennek a Black Friday-hez?

Pulóverébe csavarva mentette ki egy fiatal nő Lewis-t, a koalát a lángokban álló bozótból. A koala azonnali orvosi segítséget kapott, de sajnos hiába: szenvedései nem enyhültek, ezért az állatorvosok az elaltatása mellett döntöttek.

Lewis esete sajnos nem egyedi. A mostani ausztrál bozóttűzben meghalt koalák számát 1000 körülire becsülik a szakértők. A védett emlős, Ausztrália szimbóluma, sok más állattal együtt válik a tűz áldozatává nap mint nap, amíg a hatóságok és az önkéntesek emberfeletti erővel próbálják megfékezni a tüzet.

Gyermekként rajongva szerettem a koalákat, és bár azóta ez a szeretet az összes többi állatra is kiterjedt, mélységesen meghatott Lewis esete. Amikor láttam a videót, amely a megmentését mutatja be, csak arra tudtam gondolni, hogy ő szerencsés, de mi van a többiekkel, akik a füstben fulladozva, a lángokban álló erdőben küzdenek az életükért esélytelenül… nem tehetek értük semmit, nem segíthetek nekik. Ez a legrosszabb az egészben: tétlenül ülni. Könnyebb lenne, ha nem is tudnánk róla, mi zajlik éppen Ausztráliában. Jó lenne, ha nem tudnánk, hogy a brazil esőerdőkben élő állatok, akiknek az élőhelyét folyamatosan pusztítják azért, hogy legelőket alakítsanak ki a húsukért tartott szarvasmarhák számára, ugyanilyen borzalmakat élnek át. Az emberiség pálmaolaj iránti vágya pedig az indonéz őserdők kiirtásához vezet.

Menthetném magamat, hogy én nem eszem húst, nem veszek semmit, amiben pálmaolaj van és igyekszem a helyi termékekből vásárolni, amelyeket a már évszázadokkal ezelőtt kiirtott erdők helyén termelnek, de úgy érzem, ez kevés… Kevés az orangutánoknak, kevés az ara papagájoknak és kevés Lewis-nak is.

Kevés, mert egyedül vagyok. Kevés, mert az én döntéseim nem befolyásolják a nagyhatalmak klímaváltozással és környezetvédelemmel kapcsolatos döntéseit – és főleg ezek betartását.

Viszont, ha mindenki csak ennyit tenne, akkor hirtelen megszűnne az igény ezekre a termékekre. Ha mindenki mértékletesebben fogyasztana és csak azt venné meg, amire valóban szüksége van, akkor nem kellene újabb és újabb ökoszisztémákat elpusztítani, újabb és újabb területeket lehalászni. Itt a black friday, a Karácsonyi őrület, bombáznak minket a szuper ajánlatokkal. De valóban szükségünk van ennyi mindenre? Ha az orángutánokra gondolok, mindjárt visszateszem a polcra a nagy kiszerelésű mogyorókrémet, sőt, steak és homár sem lesz az ünnepi asztalon. Nem fogok venni egy új farmert és a tavalyi (hm… 3 éves) bakancsom pont jó még idén is. Ja, a kutyámnak sem veszek szarvasagancsos fejdíszt vagy karácsonyi mintás pulcsit csak egy jó kép kedvéért. Nem éri meg. Nem ettől leszek boldog és nem ettől lesz jó napom.

Mi köze a black friday-nek Lewis-hoz? Pontosan annyi, hogy a fejlett és fejlődő országok lakói túlfogyasztanak. A Föld erőforrásai pedig végesek. Népszerű hasonlattal: a Föld egy hatalmas torta, amelyből mindenkinek jutna egy szelet, de ha néhányan sokkal nagyobb szeletet vesznek el, akkor a többieknek nem jut. Minden fogyasztási cikk előállítása (élelmiszer, kozmetikumok, ruházat, technikai cikkek, stb.) során a Föld erőforrásait használjuk. Olyan dolgokra, amelyekre valójában semmi szükségünk sincs. Ha nem vesszük meg, nem kell előállítani. Ha nem kell előállítani, nem kell hozzá erőforrás. Ha nem kell erőforrás, akkor nem kell elvennünk a természettől. És akkor marad élőhelye az orángutánoknak és nem hal meg Lewis.

Nem menthettem meg Lewis-t, és nem menthetem meg azokat a koalákat sem, akik most az erdőtűzben pusztulnak el. De hiszem, mert hinnem kell, hogy van remény és a tetteimnek következményei vannak. Ha az én fogyasztói döntéseim miatt csak egyetlenegy állat élete menekül meg, akkor már megérte. Ha pedig Te is így döntesz és így teszel, az már kettő. Ha Magyarországon egy jó ügyért képesek vagyunk összefogni, és 700 millió forintot összegyűjteni, akkor képesek vagyunk arra is, hogy kevesebbet fogyasszunk. Ez nem politikai kérdés, hanem egyéni döntés. Az enyém, a Tiéd.

 

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Videó: eyewitness news/youtube. Indexkép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...