Saját KB bal
Saját KB jobb
facebook/virunga

Hegyi gorilla bébi született Virungában

A hegyi gorilla a világ egyik legveszélyeztetettebb állatfaja.

Csupán két helyen élnek a világon, a Virunga-hegységben és Bwindi-ben, melyek Uganda, Ruanda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határán találhatók. A Virunga Nemzeti Park területén számos csoportjukat figyelik folyamatosan és védik őket a csapdáktól, orvvadászoktól és egyéb támadásoktól. Pár hónappal ezelőtt adtunk hírt arról,  hogy a parkban mennyire kiszolgáltatottak mind az állatok, mind a parkőrök a helyi polgárháborúk, fegyveres összecsapások miatt. Az elmúlt 25 évben több mint 170 parkőrt és gondozót öltek meg.

Most viszont sokkal vidámabb hírek érkeztek a parkból, hegyi gorilla bébi született a Mapuwa családban.  Egy héttel ezelőtt fedezték fel parkőrök, hogy a Jicho nevű nőstény gorillának kicsinye született. Az esemény valamikor az elmúlt pár hétben történt, és a felfedezés óta is vártak egy hetet a híradással, mára viszont már szinte biztosra veszik, hogy a kis gorilla túl van a kritikus első heteken. Még nem tudják a nemét és nevet sem kapott még, de hamarosan erre is sor kerül majd.

Jicho, az anya gorilla nagyjából 33 éves, a 80-as években született a Rugabo gorilla falkában, mely az első etológusok által megfigyelt és követett család volt a Virungában.  Jichonak ez már a hetedik kicsinye, mellyel a Mapuwa család létszáma 25-re emelkedett.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: FB/Virunga

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...