Saját KB bal
Saját KB jobb

Újra akcióban az aleppói állatmentő

Újra akcióba lépett az a mentős férfi, aki pár évvel ezelőtt azzal vált ismertté az interneten, hogy az ostromlott Aleppóban magukra hagyott macskákat és kutyákat mentett. Ezúttal Idlíb tartományban próbál segíteni az egyedül maradt és éhező állatokon – adta hírül az MTI.

„Pár hónapja felhívtak vidéki mentők Idlíbből, hogy az embereket igyekeznek kimenteni, de az éhező állatokon nem tudnak segíteni. Így hát úgy döntöttem, ismét belevágok” – mondta el Mohammed Aláa Al-Dzsalíl a dpa német hírügynökségnek.

Idlíb déli, felkelők kezén lévő része április óta ostrom alatt áll, és mintegy négyszázezer ember menekült el a környékről. A 44 éves Dzsalílnak már bevált módszere van, hajnali 5 és 7 óra között érkezik, amikor ritkák a légi csapások, és nekiáll felkutatni a magukra maradt állatokat.

„Jártam Hán Sejhúnban, Maarat al-Numánban, Kafr Nabilban, pedig lőtték a városokat, és bár nehéz volt, de a legtöbb éhező macskát sikerült kimenekítenem – mondta el a férfi, aki több mint 200 macskát hozott magával az ostromlott területekről.

Dzsalíl 2014-ben kezdte menteni a macskákat. Akkor szülővárosában, a kormányerők által ostromlott Aleppóban igyekezett segíteni a magányos állatokon, a részükre még menhelyet is létrehozott.

„Kisfiú korom óta szeretek macskákról gondoskodni” – mesélte a férfi, aki elmondta, hogy régen hentesektől vásárolt maradékot, és azzal etette az utcán élő, kóbor állatokat. „Nekem ez a hobbim. Az utcán élő kutyákat és macskákat etetem, mert tudom, hogy ők is éhesek” – tette hozzá Dzsalíl.

„Az ősök arra tanítottak, hogy akinek könyörület van a szívében az emberek iránt, annak minden élő iránt könyörületesnek kell lennie” – magyarázta a macskamentő.

Dzsalíl menhelyén egy időben 170 macska élt Aleppóban, de a helyet találat érte 2016 végén, és a legtöbb állat vagy meghalt, vagy elmenekült. 22 macskával sikerült a város másik részébe menekülnie, ahol közösségi gyűjtés révén és a történetét elmesélő könyv bevételeiből sikerült egy farmot vásárolnia, ahol ma nem csak állatok találnak menedékre. Árvaház, orvosi szoba és óvoda működik a tanyán.

„Nyolcvanöt gyerek él ott, tizenhárman közülük az édesapjukat és az édesanyjukat is elveszítették” – mondta a mentő, és hozzátette, sajnos számítani kell arra, hogy a hamai és idlíbi harcok fokozódásával még több gyerek fog elárvulni.

„A gyerekek és az állatok szenvedik a legtöbbet a szíriai háborúban. Ezért én továbbra is segíteni fogok rajtuk” – mondta Mohammed Aláa al-Dzsalíl.

Forrás: MTI

Képek: Getty Images Hungary

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...