Saját KB bal
Saját KB jobb
dogsaholic.com

Valójában ennyire hasznosak a tűzijáték idejére ajánlott nyugtató trükkök

Ha a kutyáknak lenne saját naptáruk, bizonyára két fekete nap lenne benne, az egyik augusztus 20. a másik pedig december 31.

Pár nap választ el bennünket nemzeti ünnepünktől, mely a legtöbb kutyásnak, állatvédőnek és főleg a menhelyek üzemeltetőinek bizony nem arról szól, hogy megemlékeznek az államalapításról és Szent István királyról. 4 nap múlva a legtöbb kutya számára  kitör a háború szinte az egész országban.  A többieknek ez csak a szokásos tűzijáték, ami „jár nekünk”, sőt természetesen minden valamire való településnek egy saját rakéta show-val kell megemlékezni erről a jeles napról.

Amióta kutyám van (10 éve) minden évben folyamatosan találkozom a felhívásokkal, a figyelmeztetésekkel, a lesújtó adatokkal arról, hogy hány kutya szökött el halálra rémülten otthonról, minden egyes évben elborzadunk a számokon, hogy hányan nem találtak haza és minden egyes évben részletesen leírják a kutyás blogok, magazinok, trénerek, iskolák és a NÉBIH, hogy mit tegyél, hogy ne tudjon elszökni a kutyád, ha fél a tűzijátéktól.  Minden évben azt gondolom, hogy az emberek, a gazdik ezekkel már tisztában vannak, hiszen olyan sok helyen és olyan sokszor leírják a chip regisztrációt, a kerítés ellenőrzést, a házban tartást, a nyugtatási módszereket… és mégis több száz kutya válik minden egyes évben a tűzijáték áldozatává. 

Azok, akik valamiért nem találkoztak még ezekkel a fontos figyelmeztetésekkel, vagy csak szeretnék átismételni az óvintézkedéseket, egy videót találnak a cikk végén, mely röviden összefoglalja a legfontosabb teendőket.

Van azért újdonság és friss információ is ebben a témában, például hogy tudományosan megvizsgálva mennyire hatékonyak azok a módszerek, melyeket a kutyák megnyugtatására használunk. Az MTA kutatói által szerkesztett Tudomány a kutyakiképzésben oldalon például nagyon érdekes dolgokra bukkantam a nyugicsomóval, a viharkabáttal és a nyugtatóval kapcsolatban, olyan információkra, melyeket tudományos kutatásokkal támasztottak alá.

  1. Az úgynevezett „nyugicsomó” (anxiety wrap) hatékonyabban csökkenti a stresszt, ha a kutya mellkasából minél nagyobb felületet lefed (Cottam és mtsai., 2013). Azonban nagyon fontos, hogy felügyelet nélkül ne használjuk, és 15 percnél tovább ne hagyjuk a kutyán!
  2. A viharkabát (ThunderShirt) pedig csak akkor fejti ki stresszcsökkentő hatását, ha kellően szoros (King és mtsai., 2014).
  3. Crowell-Davis és mtsai. 2006-os tanulmányukban azt találták, hogy a megfelelő gyógyszer (Alprazolam és Clomipramine) a megfelelő tréninggel (deszenzitizálás  és  ellenkondicionálás ) kombinálva 32 kutyából 30-nál javulást hozott, 2-nél pedig teljesen megszűntek a stressztünetek.

A Tudomány a kutyakiképzésben oldalt olyan viselkedéskutatók és kutató pszichológusok működtetik, akik maguk is aktívan kutyáznak, érdemes tehát követni őket, sok érdekes információval fognak szolgálni a jövőben, ebben biztos vagyok.

A tűzijátékra pedig készüljetek fel és vigyázzatok minden négylábú családtagra!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: NÉBIH, FB/Tudomány a kutyakiképzésben

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...