Saját KB bal
Saját KB jobb

Kihalás szélén a lundák, pénzért mégis lehet őket vadászni Izlandon

Ezeket a csodálatos madarakat tollazatuk különleges mintája és színei miatt a tenger bohócainak is szokták nevezni.

A lundák (angol nevük puffin) az Atlanti-óceán északi részén lévő szigeteken élnek. Sajnos a tengerek szennyezettsége és fő táplálékuk, a homoki angolna túlzásba vitt halászata már több kolónia kipusztulásához vezetett és emellett még a mai napig kilőhetik őket vadászok, persze jó pénzért.

Kevés embernek adatik meg, hogy találkozzon a lundákkal és megcsodálja őket élőben, néhány szerencsés turista Norvégiában, Kanadában vagy az Egyesült Királyságban részt vehet „lunda-lesen”, olyan tematikus kiránduláson, ahol ezeket a meseszép madarakat lehet megfigyelni. Izlandon azonban nem csak megfigyelni lehet őket, hanem vadászni is lehet rájuk.

Izland az egyetlen ország, mely szervezett és hivatalos lunda vadászatot kínál azoknak, akiknek élvezetet és kihívást jelent egy ilyen csodálatos teremtmény megölése. Az Icelandic Huntig Club 3650 dollárért árul egy olyan csomagot, mely 100 lunda kilövését tartalmazza.

A lundák hossza átlagosan 30 centiméter, szárnyfesztávolsága 47-63 centiméter. A csőre párzás idején harsogó színekben pompázik (piros, sárga, kék).

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2015 óta veszélyeztetett státuszba sorolja a lundákat, ami azt jelenti, hogy ha a példányszámuk továbbra is ilyen mértékben csökken, a kihalás szélére kerülnek. Csak az elmúlt évtizedben 1,5 millió példánnyal csökkent a populáció.

Állatvédő és természetvédő aktivisták azt szeretnék elérni, hogy a lundákat a CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) védelme alá vonja, akkor az izlandi vadászati tevékenységet is betiltanák.  A védelem mára teljesen indokolttá vált és a vadászat a kihalást erősen befolyásoló tényezővé nőtte ki magát az elmúlt években.  Az aktivisták most egy petícióban  szólították fel Izland miniszterelnökét, hogy vessen véget a lunda vadászatnak.

Ha te is szeretnéd megmenteni ezeket a különleges madarakat, ITT tudod aláírni a követelést.

A lunda a természet egyik meseszép teremtménye a sok közül. Festeni sem lehetne szebbet, elképzelni sem lehetne szebbet. Végtelenül szomorú, hogy lassan ők is az ember áldozatává válnak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: thepetitionsite.com, onegreenplanet.com, wikipedia

Fotó: shutterstock

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...